у ком се укрштају митови, предања и документована историја. У причи о Кафани код Дача, једној од најстаријих кафана у Гучи, нема митова, али има много докумената. Отворила је врата давне 1967. године, а власници са поносом настављају традицију.
У породици је сада трећа генерација која је са поносом наставила породични посао. Више од пола века након оснивања, док стасава четврта генерација, овај споменик културе и традиције живи свој живот и често се помиње као најбоља кафана у Гучи. Кафана Код Дача увек је пуна гостију са различитих меридијана на чијим се лицима огледа радост и уживање у сваком залогају врхунски припремљене хране. Преносећи традиционалне вредности изузетне хране, гостопримства и доброг васпитања у угоститељство данашњице, потомци ове угоститељске династије са страшћу својих предака наставијају стари посао.
Препорука три специјалитета која морате пробати у кафани:
-телећи котлет
-ћуретина са млинцима
-пљескавица на кајмаку
Ту је и незаобилазни дезерт који не смете никако пропустити.
• Савремени ресторан Златна труба - Нордиц Гуча
Ресторан Нордиц са баштом која се простире на преко хиљаду квадрата може се похвалити одличном понудом интернационалних јела као и традиционалних драгачевских специјалитета по веома приступачним ценама. Захваљујући овом комплексу, Драгачево је добило савремени туристички и угоститељски објекат који на репрезентативан начин представља ову варошицу у најлепшем светлу домаћим и иностраним туристима.
Сви концерти су бесплатни и то је поклон некадашњег хотела Златна труба, данас Хотела Нордиц свим љубитељима трубе.
Препорука три специјалитета која морате пробати:
-хајдуцки ћевап
-купус из земљаног лонца
-вруће јагњеће печење
• Етно ресторан Броћића авлија
Овај ресторан налази у близини централних збивања током Сабора трубача у Гучи. Пружа својим гостима посебне чари уз квалитетан звук трубе који леди крв у жилама. Мајсторски оркестри су спремни да и ове године стварају успомене које остају заувек урезане у срцима сабораша. Посетиоцима Гуче Авлија је незаобилазна станица.
Специјалитети српске традиционалне кухиње, сервирани на старинском столу и везеном столњаку буде носталгију.
Јела која препоручујемо за дегустацију током Сабора су:
- јагњеће и прасеће печење, тек скинуто са ражња
- свадбарски купус који се крчка на жару током целог дана
- хајдучки ћевап, посебан специјалитет Гуче.
Док за дезерт препоручујемо домаће пите и ситне колаче. Све то добија посебну вредност због аутентичног изгледа сваког детаља унутар Авлије, али и љубави и страсти вредних запослених. Већ 12 година Броћића Авлија пише своју причу и буди дух традиције у души сваког госта.
• Ресторан Драгачевски хоризонти
Потрудили су се свакога да намаме једним посебним специјалитетом, а то су ДВА БИКА НА РАЖЊУ. Сложићете се да је Гуча једино место где можете пробати овај специјалитет, поред тога шеф кухиње предлаже још пар незаобилазних јела:
-прасе на ражњу
-гулаш од дивљачи
-купус из земљаног лонца.
• Централ ИН
Одмах поред чувеног споменика трубачу место где млади могу да наставе провод након обиласка свих кафана и дегустације специјалитета уз трубаче и ДЈа провод тек може да почне.
ГЗС/Медиа портал