Kancelarija za dualno obrazovanje i NOKS u Čačku organizovali socijalni dijalog „Mladi mlađima” 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Kancelarija za dualno obrazovanje i NOKS u Čačku organizovali socijalni dijalog „Mladi mlađima”
Trenutno na sajtu: 404       |       Podeli:
10.05.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Srbije (NOKS) organizovali su u čačanskoj



sali Skupštine, promociju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji.

Socijalni dijalog „Mladi mlađima”, foto: GZS

Pod nazivom „Mladi mlađima”održan je takozvani socijalni dijalog, na kojem su predstavnici različitih fakulteta prenosili svoja znanja i iskustva stečena tokom školovanja učenicima prve godine srednje škole, kako bi im pomogli da razviju pozitivne stavove i razreše neke dileme u vezi sa dulanim obrazovanjem.

Margareta Smiljanić, predsednica SKONUS-a, foto: GZS

„Nama je veliko zadovoljstvo da u saradnji sa Kancelarijom za dualno obrazovanje i profesorkom Grujić radimo promociju visokog obrazovanja, pogotovo dualnog i samog zapošljavanja. Mi, kao studenti u ovim teškim trenucima smatramo da je sada red na nas da imamo društvenu odgovornost I sa učenicima razgovaramo, te da putem naših sistema i mehanizama borbe za bolje uslove studiranja i kvalitet života mladih u Republici Srbiji možemo da vidimo koje su to njihove potrebe, kako bi na najbolji mogući način svojim obrazovanjem mogli da nastave na visoko školskim ustanovama”, izjavila je Margareta Smiljanić, predsednica SKONUS-a.

Smiljanić je naglasila da kroz razgovor sa srednjoškolcima kroz dijalog mogli da dođu do novih inicijativa koje će formirati njih kao ličnosti i motivisati ih da nastave da se bore za svoje ideje i vizije.

Mirko Lazović direktor Mašinsko - saobraćajne škole u Čačku, foto: GZS

„Evo već šest punih godina uspešno upisujemo odeljenje, prvo su bila trogodišnja zanimanja modni krojači, a onda tehničari modelari odeće, stigli smo do treće godine sa tri firme, koje su I na zadovoljstvo učenika, i frmi, nas u koli, a i roditelja. Takođe u poslednje dve godine krenulo je I mašinstvo što je nas u školi posebno obradovalo i sve više ima učenika koji nastavu pohađaju po dualu. Trenutno u školi imamo 88 učenika koji pohađaju dual, a upis, jer je sad plan upisa, tj. Konkurs učenika u prvi razred, trenutno privreda potražuje 55, to je za prvi razred sledeće godine”, rekao je Mirko Lazović direktor Mašinsko - saobraćajne škole u Čačku.

On je dodao da uz veliku podršku grada trenutno je faza nabavke izvođača radova za jedan objekat koji će služiti za tekstilnu struku isključivo, koji bi trebalo da počne da se gradi u junu mesecu.

Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Kraljevo, foto: GZS

„Mi na našem području regiona imamo 11 škola koje su uključene u dualno obrazovanje, imamo 44 preduzeća koja su akreditovana.  Mislim da mi u region, posebno ovde u Moravičkom okrugu i Čačku možemo biti zadovoljni, ali naravno uvek postoji potreba da jošp više radimo. Naravno imamo podršku I komore Srbije Mirjane Kovačević, i pre svega Knacelarije za dualno pnrazovanje Gabrijele Grujić koja je sa veliki znanjem”, zaključio je Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Kraljevo.

Prof, dr Gabrijela Grujić, direkjtor Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, foto: GZS

Inicijativa za dijalog je pokrenuta, jer mladi najviše veruju jedni drugima i mogu pomoći u rešavanju različitih dilema, istakla je direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić.

„Cilj socijalnog dijaloga je da učenicima pomognemo u određenim dilemama. Potrebno je da mladi koji imaju više iskustva, razgovaraju sa đacima prve godine srednje škole. Na taj način oni će lakše rešiti dileme koje imaju i saznati sve o aktuelnim temama koje ih interesuju - rekla je Gabrijela Grujić. Ona je istakla da će u narednom periodu biti  osnovan stalni tim inicijative socijalnog dijaloga „Mladi sa mlađima”, koji će biti dostupan svim mladim ljudima.

Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, foto: GZS

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović zahvalio je predstavnicima Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalnom okviru kvalifikacija, direktorki Gabrijela Grujić, kao i svima koji su se odazvali socijalnom dijalogu, ističući značaj ovog vida obrazovanja, kao i to da je ono u Čačku odavno zastupljeno.

„Čačak je odavno prepoznao značaj dualnog obrazovanja, koji je oživeo i u čačanski srednjim školama, ali na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. U ovom  modelu obrazovanja, saradnja između škola i kompanija podignuta je na viši nivo, a predstavnici privrede aktivnije su se uključili u sve faze obrazovnog procesa. Čačak će sigurno nastaviti sa ovom praksom, jer se na taj način poboljšava kvalitet praktične nastave u kompanijama uz aktivno učešće učenika u procesu proizvodnje”, rekao je gradonačelnik Todorović.

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


MLADI MLADJIMA DUALNO OBRAZOVANJE CACAK SOCIJALNI DIJALOG

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.454.721 посета
Тренутно на сајту: 405 посетилац(a)