Верица из чачанског села Мршинци васкршња јаја шара једном од најстаријих техника коју је донела из свог завичаја 


Sunčan i topao poslednji dan aprila              Poznati članovi nove vlade, mandatar za sastav Pokrajinske vlade Maja Gojković              Zajednica auto-škola u Čačku dobija poligon za obuku vozača              Koalicija „Svi za Čačak” danas i sutra prikuplja potpise za kandidaturu              Komaranska košija na Boretinom brdu 1. maja             

 
Верица из чачанског села Мршинци васкршња јаја шара једном од најстаријих техника коју је донела из свог завичаја
Trenutno na sajtu: 419       |       Podeli:
22.04.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Данас је Велики петак, најтужнији хришћански празник и дан када сви верници упражњавају обичаје



као што је фарбање јаја, које симболизује рађање новог живота и припремају се за највећи празник.

Традиционално фарбање јаја свећом и воском, фото: ГЗС

А у време када се већина домаћица одлучује за модерне технике фарбања васкршњих јаја, Верица Илић Јакшић из чачанског села Мршинци, која се са Косова и Метохије доселила пре неколико година, јаја осликава старинском методом свећом и воском.

Традиционално фарбање јаја свећом и воском, фото: ГЗС

Посебну тајну дарује наслеђе, које се преноси по женској линији и почиње још од раног детињства.

„У нашој фамилији било је доста женске деце, сестара, и ми смо се од малих ногу окупљали пред Васкрс и шарали јаја, искључиво воском уз пламен свеће. То је била традиција, јер сматрамо да је восак тај који је главни, свуда су мотиви и шаре око нас. Трудили смо се да јаја осликамо што боље и лепше”, рекла је Верица за Глас западне Србије.

Њена сестра Јагода користи посебан алат, такозвану шараљку и тврди да је ова техника цртања уметност, јер ни једна шара није иста.

Традиционално фарбање јаја свећом и воском, фото: ГЗС

„Восак се топи уз пламен свеће и том приликом може да се црта по јајету. Ни једно јаје не буде исто, свако има посебну причу и мотив. Мора да се прецизно гледа, иначе, ја шарам јаја баш на тај стари начин, као и старе мотиве са ћилима, са веза и слично. Постоји и једно веровање које датира од давнина и које памтим, наиме, у кући где има момак за женидбу, црта се млада на јајету и то му поклањамо, као знак да му желимо да се што пре ожени. Тога данас нема, али, ето то је прича вредна помена”, објаснила је Јагода Парлић за Глас западне Србије.

Традиционално фарбање јаја, фото: ГЗС

Након цртања мотива шараљком и пером уз восак и свећу Верица потапа јаја у најздравију боју.

„Кад нашарамо јаја потапамо их у хладну воду са луковином, можда је боље тамнија од црвеног лука. Много је важно да вода буде хладна, никако да буде млака, топла, како би шара остала нетакнута док се не сједини са јајетоми да би била читава до самог краја кувања”, прича Верица.

Ове жене истичу да је восак нешто исконско, те даје посебан печат самом Васкрсу, као симболу рађања новог живота.

„Уз шарање воском се најбоље осети дух Васкрса и нашег детињства и остаће неизбрисиво, радиће и наша деца, као и будуће потомство”, закључује ова жена.

Многи обичаји, па и обичаји фарбања васкршњих јаја, помогли су доста да се традиција и српски народ сачувају кроз векове, а сва декорација на васкршњим јајима, вештина је коју су ове жене наследиле од својих мудрих мајки и бака.

ГЗС

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


tradicionaln farbanje faskrsnja jaja sveca vosak verica ilic jaksic mrsinci

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.752.693 посета
Тренутно на сајту: 420 посетилац(a)