Otvorena izložba: Anđeoski obrazi Hilandara – portreti Hilandarskih monaha 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Otvorena izložba: Anđeoski obrazi Hilandara – portreti Hilandarskih monaha
Trenutno na sajtu: 299       |       Podeli:
19.04.2023 | 0 коментар(а)



Užice - U galerijskom prostoru Jokanovića kuće otvorena je izložba “Anđeoski obrazi Hilandara-portreti



Hilandarskih monaha”, autora Hadži Dragana Tomanovića, višeg slikara–konzervatora.

 Prisutnima su se obratili Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice, koja je pozdravila prisutne i rekla nešto više o autoru i samoj izložbi i Dragiša Milosavljević, istoričar umetnosti, jedan od autora teksta kataloga, koji je govorio o izloženim portretima i njihovom značaju.

 Ovom izložbom, autor daruje umetničkoj ali i drugoj publici, prefinjene i manje poznate portrete monaha iz Hilandara, ali i iz nekih drugih svetilišta Srpske pravoslavne crkve.

 “Vizualizacija duhovne dimenzije prosvetljenja, sugeriše promenu i beleži trenutak koji sublimira vreme i beskonačnost, istovremeno objedinjujući kretanje i apsolutni mir u kome je slikani monah, kada konačno nastaje i prestaje sinergija uma, lica i duha. Kako je već istaknuto, fokus Tomanovićevih portreta jeste na očima kao centralnom mediju koji efektom “ogledala” uvodi u introspekciju, apsorbujući nepotrebne detalje i senzacije slika, tačnije portret hilandarskih monaha ostaje središnja kompozicija”, navodi se u tekstu kataloga izložbe.

Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 19. maja, u okviru manifestacija “Evropska noć muzeja” i “Muzeji za 10”, a 18. maja, na međunarodni Dan muzeja, autor Hadži Dragan Tomanović i Narodni muzej Užice će organizovati radionicu za decu srednjoškolskog uzrasta.

 

 

 

GZS / Grad Užicce




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.806.738 посета
Тренутно на сајту: 299 посетилац(a)