Појас главу чува, а само 12 одсто људи везује се на задњем седишту 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Појас главу чува, а само 12 одсто људи везује се на задњем седишту
Trenutno na sajtu: 385       |       Podeli:
15.03.2018 | 0 коментар(а)



Саобраћајна полиција појачано контролише учеснике у саобраћају, првенствено проверавајући колико они користе сигурносне појасеве.

Ова, сада већ уобичајена акција саобраћајаца је спроведена у 32 европске државе (28 држава чланица ЕУ, плус Швајцарска, Норвешка, Србија и Грузија) које сарађују у оквиру међународне организације ТИСПОЛ (мрежа саобраћајних полиција Европе).

Контрола саобраћајне полиције била је усмерена и на откривање прекршаја непрописног коришћења телефона у току вожње.

Резултати најновијих истраживања које је спровела Агенција за безбедност саобраћаја, указују да је проценат коришћења појаса на предњим седиштима у Србији око 76 одсто, а на задњим свега око 12 одсто. Истовремено, око шест одсто возача у Србији користи мобилни телефон за време вожње.

У току 2017. године, готово 60 одсто погинулих возача, односно путника у Србији, није користило сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде.

Према публикацији коју је објавила Светска здравствена организација, правилно коришћење сигурносног појаса смањује ризик од смртног страдања у саобраћајној незгоди за више од 60 одсто. Слични су резултати истраживања и у Србији.

– Везивање појасева на предњим седиштима смањује ризик од смртног исхода за 50 одсто а на задњим седиштима од 75 одсто – каже Дамир Окановић, директор Српског комитета за безбедност саобраћаја. – Треба знати и да је при вожњи од 12 км на час опасност од повреда знатно већа уколико путници нису везани у аутомобилу.

У Србији је прошле године у саобраћају смртно настрадало 580 људи, а невезивање појасева је трећи узрок смртности, одмах иза неприлагођене брзине и алкохолисаности.

ДУПЛИРАНЕ КАЗНЕ

ДОСАДАШЊЕ казне за невезивање појасева у аутомобилу и коришћење мобилних телефона у току вожње ускоро ће бити дуплиране. Наиме, Закон о изменама и допунама закона о безбедности саобраћаја се налази пред усвајањем па ће уместо 5.000 динара, за ова два најчешћа прекршаја на нашим друмовима, износити 10.000 динара.

 Извор: Вечерње новости, П. Живковић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.319.289 посета
Тренутно на сајту: 385 посетилац(a)