Мојсиловић: Потребне су године да се обучи добар специјалац 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Мојсиловић: Потребне су године да се обучи добар специјалац
Trenutno na sajtu: 428       |       Podeli:
15.02.2023 | 0 коментар(а)



Јавни конкурс за пријем кандидата за специјалне јединице Војске Србије биће данас објављен у медијима,
Илустрација, фото: ГЗС

најавио је начелник Генералштаба Милан Мојсиловић додајући да су потребне године да би се обучио заиста добар специјалац.

Мосјиловић је за РТС рекао да ће пријем бити усмерен и на лица која нису служила војни рок и на она која то јесу, али да ће временски садржај њиховог селективног рада бити другачији.

За оне који нису служили војни рок, како појашњава, биће продужен за око пет недеља, а за оне који су служили војни рок биће период прилагођавања и селективних обука.

Мојсиловић истиче да почетна плата припадника тих специјалних јединица неће бити мања од 200.000 динара.

"Испред нас је период од две године, то се неће дешавати сутра. И када добијемо кандидата морамо да радимо, када потпише први уговор са ВС и на њему морамо да радимо. Доброг специјалца заиста правимо годинама, он је скуп по обуци и опреми. Одлука врховног команданта је да поред тога што се фокус усмерава на људски потенцијал, тежиште ће бити и на опремању, на свему оном што чини динамику савременог ратовања", навео је Мојсиловић.

Председник Србије Александар Вучић донео је одлуку о организционој доградњи специјалних снага Војске Србије, а Мојсиловић каже да је крајњи циљ да Војска Србије располаже са до 5.000 специјалаца са којима би Србија могла да рачуна у случају да може да одговори на хитну кризу, а све у циљу заштите Србије и њених грађана.

Како наводи, изазови, ризици и претње са којима се суочава Србија као и искуства из недавних оружаних сукоба исказала су потребу за способностима за извођење специјалних операција у ширем спектру на оперативном и стратегијском нивоу.

"Средином јануара имали смо анализу оперативних способности ВС за 2022. годину где смо врховном команданту реферисали о стању у ВС, могућностима ВС, проблемима и између осталог, у оквиру закључака један од задатака је подизање бројног стања и организацијска доградња специјалних јединица ВС", рекао је Мојсиловић.

Наглашава да је врховни командант Војске Србије потписао одлуку за организацијску доградњу не само мирнодопског, него и ратног састава што ствара претпоставке да и формално правно пројекат 5.000 може да почне да ради.

Завршетком тог пројекта капацитети ВС се подижу на виши ниво са аспекта ангажовања, употребе, планирања специјалних операција на копну, ваздуху, на води и под водом, каже Мојсиловић и додаје да то чини Србију једном од мањег броја земаља која има наведене способности.

"Искрен да будем сматрам да овај задатак није лак, имаћемо изазове испред нас, али ВС има довољно снаге да све задатке које постави државни врх, на челу са врховним командантом и председником Србије може у поптуности праововремено, плански да реализује", истакао је генерал Мојсиловић.

Каже да ће "пројекат 5.000" имати три фазе у трајању од две године.

Прва фаза би обухватила јединице и надоградњу постојећих јединица за специјалне операције као што су 63. падобранска и 72. бригада за специјалне операције, као одред војне полиције Кобре и иде се на повећање бројног стања тих јединица.

"Друга фаза би обухватала формирање нова три батаљона за специјална дејства и доградњу оклопно-извиђачког батаљона и трећа фаза би обухватила надоградњу постојећих извиђачких јединица у оквиру јединица копнене војске. Тај троугао би чинио капацитет до 5.000 људи, с обзиром на то да ВС располаже и чистим припадницима специјалних јединица до нивоа од 1.500, значи да би бројно стање у односу на 1.500 ишло до 5.000 припадника", појаснио је генерал Мојсиловић.

 

ГЗС/Танјуг

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.352.575 посета
Тренутно на сајту: 430 посетилац(a)