Особе лишене пословне способности мање видљиве у друштву 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Особе лишене пословне способности мање видљиве у друштву
Trenutno na sajtu: 357       |       Podeli:
07.11.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - У склопу обележавања јубилеја, 60 година од оснивања Центра за социјални рад у Чачку, данас је одржан стручни скуп
Фото: РИНА

Лишење пословне способности у функцији заштите људских права. Скупу су присуствовали представници свих система који имају надлежности у поступку извршења пословне способности.

Директорка Центра за социјални рад града Чачак, Бранимирка Радосавчевић казала је да су особе које су лишени пословних способности или тек треба да буду, категорија корисника који су најмање видљиви пред друштвом.

Директорка Центра за социјални рад града Чачак, Бранимирка Радосавчевић

„Пословна способност јесте способност сваког човека да доноси одлуке у свакодневном животу, да заступа своја права и интересе, и да се појављује пред институцијама система. Оно што особа лишене пословне способности не може јесте да заступа себе, своја права и интересе. Не може да закључује уговоре, да заснује радни однос, да изађе на изборе да гласа, да заснује породицу и да закључи брак. Много је права која особа лишена пословне способности не може да ужива”, рекла је Радосавчевић.

Она истиче да одлуку о лишењу пословне способности доноси суд на предлог најмање два лекара различитих специјалности који вештачећи лице доносе налазе и мишљење о стању његовог здравља и могућности функционисања, а да према њеним речима, Центар за соц. рад након тога што је лице делимично или потпуно лишено пословне способности доноси одлуку о стављању под старатељство.

„Сваки систем било да је правосудни, здравствени или систем социјалне заштите има свој домен надлежности у заштити лица лишеног пословне способности. Веома је важно и битно да ова три система међусобно размењују информације и сарађују у заштити ове категорије корисника. Разлози за лишење пословне способности могу бити различити, то могу бити особе са инвалидитетом, са менталним сметњама. То су све оне особе које не могу себе самостално да заступају пред институцијама система и које због ограничења у свакодневном функционисању имају потребе за старатељском заштитом”, изјавила је Радосавчевић.

 

ГЗС/РИНА

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.550.260 посета
Тренутно на сајту: 357 посетилац(a)