Изложба операције Халијард од следеће године део сталне поставке америчког војног музеја у Фејтвилу 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Изложба операције Халијард од следеће године део сталне поставке америчког војног музеја у Фејтвилу
Trenutno na sajtu: 210       |       Podeli:
19.11.2022 | 0 коментар(а)



Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић присуствовао је, на позив Америчког музеја војног ваздухопловства и специјалних операција, обележавању мисије „Халијард“ у Северној Каролини,
Аеродром и музеј на Галовића пољу у Прањанима, посвећен мисији Халијар, фото: ГЗС

саопштила је амбасада Србије у Вашингтону.

Обративши се у својству почасног госта, амбасадор Ђурић осврнуо се на период успостављања дипломатских односа Србије и САД пре више од 140 година истичући историјско савезништво наша два народа у оба светска рата, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је амбасадор Ђурић говорећи о посебној улози српске војске и српског народа у Другом светском рату, указао на то да су вредности и слободарски принципи за које су се наши преци тада борили раме уз раме са америчким савезницима исти они који и данас везују оружане снаге наших двеју земаља, за шта је најсветлији пример сарадња Војске Србије и Националне гарде Охаја.

Ђурић је подсетио да је пре две године, на иницијативу председника Александра Вучића, у Прањанима саграђен и свечано отворен Меморијални комплекс посвећен мисији „Халијард“, као и да је обележавање годишњице ове војне операције прошле године увршћено у Државни програм обележавања годишњица историјских догађаја Србије.

„Поносан сам на то што наши народи, наше институције и наше владе одају почаст храбрим људима који то заслужују, и настављају да причају приче које заслужују да буду испричане“, додао је Ђурић, преноси амбасада.

У одвојеном разговору амбасадора Ђурића са руководством музеја договорено је да од следеће године изложба посвећена операцији „Халијард“ буде, како је саопштено, део сталне поставке Америчког музеја војног ваздухопловства и специјалних операција у Фејтвилу, који се налази код највеће америчке војне базе Форт Либерти.

Поред амбасадора Ђурића, на овој манифестацији говорили су председник Фондације мисије Халијард Џон Капело, историчар специјалних операција здружених снага Боб Сил, као и мајор Стивен Смит, потомак једног од америчких пилота спашених током ове војне акције, саопштила је амбасада.

Операција „Ваздушни мост“, у америчким војним круговима позната и под називом „Операција Халијард“, највећа је акција спасавања савезничких пилота у Другом светском рату.

На територији Србије спроведена је у периоду од маја 1944. до фебруара 1945. године од стране припадника ваздухопловних снага САД, Југословенске војске у отаџбини и мештана села Прањани. Сматра се једном од најуспешнијих спасилачких мисија у историји ратова, изведених иза непријатељских линија.

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.458.393 посета
Тренутно на сајту: 211 посетилац(a)