Данас је Дан општине Горњи Милановац 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Данас је Дан општине Горњи Милановац
Trenutno na sajtu: 475       |       Podeli:
23.04.2021 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Општина Горњи Милановац данас обележава 168 година од оснивања града и 206 година од подизања Другог Српског устанка.

Историја „најмлађе окружне вароши у Србији“ почиње знатно пре њеног званичног оснивања 1853. године. Још у првим годинама Милошеве владавине уместо порушеног Рудника ново нахијско, а касније и окружно средиште овог дела Србије постала је малена Брусница. У њој је временом основан Суд, затим подигнута црква, установљен сточни вашар, отварани дућани, зидане механе и приватне куће. Ипак неповољна конфигурација терена, тј. стрма брда која су окруживала Брусницу веома брзо су постала непремостива препрека за било какав даљи напредак и развој. Услед недостатка простора 1839. године на предлог тадашњег окружног начелника Вула Вукомановића покренута је иницијатива о премештању вароши на нову и подеснију локацију.

Између три могућа, изабран је 1851. године простор „Дивљег поља“ на десној обали реке Деспотовице за место где ће се изградити потпуно ново насеље. Дивље поље се налазило у атару Бруснице и представљало је раскрсницу путева према Чачку, Крагујевцу и Ваљеву. Пре подизања нове вароши ту се налазио стари турски хан и једна воденица.

Кнез Александар Карађорђевић је 5. јануара 1853. године издао указ по коме се варош Брусница премешта на већ утврђену локацију, као и да новоосновано насеље понесе назив Деспотовица.

Само шест година од оснивања Деспотовице кнез Милош је 3. априла 1859. године донео указ о промени назива града. Ново име насеље је добило по кнежевом полубрату војводи Милану. Како је већ постојао Милановац на Дунаву (бивши Пореч), који је носио име по Милошевом сину, Деспотовица је названа Горњи Милановац јер се налазила на већој надморској висини.

Према попису из 1862. град је имао 772 житеља, тринаест година касније 1084, а на почетку XX века већ 2 700 душа. Невелик по броју становника, остао је упамћен као лепо градско насеље са дивном околином. Дивећи се његовом изгледу Јован Цвијић га је назвао „белим лабудом на зеленом језеру.“

О динамичном развоју града сведочи и петоструко увећање становника којих је 1961. било 4 492, а тридесет година касније 22 432. Према последњем попису становништва, који је рађен 2011. године општина Горњи Милановац има 44.438 становника.

 

 

 

ГЗС / ГМ Прес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


dan opstine gornji milanovac

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.610.440 посета
Тренутно на сајту: 475 посетилац(a)