очување квалитета кртоле, преноси Агропрес.
Ипак, на првом месту, да би се квалитет кромпира очувао, неопходно је да уђе сув у складишта и да она испуњавају услове који су неопходни да би се сачувао квалитет.
Фото: Агропрес
„Правих складишта немамо много, али они који кромпир гаје на великим површинама и имају веће количине свакако чекају повољни тренутак , у априлу и мају да своју робу избаце на тржиште, по знатно вишој цени. Да би је пласирали, морају пре свега имати квалитет. Има складишта која су рађена са паметним системима који испуњавају стандарде вентилације и проветравања, као и температурних услова при чувању кромпира. Таква складишта могу произвођачима осигурати квалитет,а самим тим и цену кромпира у априлу и мају“, каже за Агропрес Миленко Гавриловић,стручни сарадник за заштиту биља.
Фото: Агропрес
Оно што струка пољопривредним произвођачима ужичког краја препоручјује јесте ранија сетва кромпира. Истина је да она са собом носи ризике попут пролећних мразева , али је он минималан у односу на бенефите попут падавина .
Фото: Агропрес
„ Произвођачи су још увек скептични по питању раније сетве, али заиста имамо реалну ситуацију на вишим надморским висинама , преко 1200 метара где ратари улазе раније у сетву и имају значајно боље резултате“, додаје стручни сарадник за заштиту биља ПССС Ужице.
Агропрес / ГЗС
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.