Берба на прагу, а у југозападној Србији нема аконтне цене малине 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Берба на прагу, а у југозападној Србији нема аконтне цене малине
Trenutno na sajtu: 359       |       Podeli:
13.06.2022 | 0 коментар(а)



Нова Варош/Пријепоље - Сезона бербе малине је на прагу, а у „Златарпластовој“ хладњачи у Бистрици,

јединој у општини Нова Варош, још нису изашли са аконтном ценом. Слична ситуација је и у другим општинама југозападне Србије.

Поједини хладњачари из Ариља објавили су међутим, да ће она бити 450 динара за килограм, па се малинари се надају да ће слична аконтна цена бити и у другим крајевима. У Савезу удружења малинара пак тврде да је та цена усаглашена са свим великим откупљивачима и хладњачарима, док ће крајњу „одредити“ тржиште, након завршене бербе.

Први килограми малине ће у хладњачу у Бистрици стићи за десетак дана и то из малињака у нижим пределима у лимској долини. „Златарпласт“ је већ уговорио откуп са око 600 малинара из Нове Вароши, Пријепоља и Прибоја, а очекују да ће род и квалитет бити на нивоу прошлогодишњег.

-Аконтна цена малине ће код нас и ове године бити иста као у другим деловима Србије, онако како буде диктирало тржиште. Почиње берба у Подрињу и нижим пределима ваљевског краја па ће много тога бити јасније- каже Стана Голубовић, директор „Златарпластове“ хладњаче у Бистрици.

Лане је овде крајња цена малине износила 427 динара за килограм, а произвођачи се надају да ће ове бити дупло скупља, што према тврдњама стручњака није реално. Колико ће малина заиста вредети зависиће од много фактора, а понајвише од ситуације на светском тржишту које је уздрмано ратом у Украјини.

-Само вештачко ђубриво је скупље три пута, поскупели су и препарати, а скочиле су и дневнице берачима. Због тога очекујемо и већу цену малине, јер најављена аконтна цена од 450 динара једва да покрива трошкове- каже Мишо Живковић, председник Удружења произвођача јагодичастог воћа „Златни брег“ из Нове Вароши.

Малина се у Новој Вароши гаји на око 60 хектара, знатно мање него у суседним општинама. Парцеле су уситњене, па власници углавном беру сами. Тамо где има потребе за ангажовањем берача, већ се жале да нема довољно квалитетне радне снаге. Због тога је скочила и цена дневница. Лане је износила око 3.000, а малинари кажу да је ове године реално да она буде 4.000 до 5.000 динара, у зависности да ли су обезбеђени стан и храна.

-Дневницу берача ће, као и све друго, формирати тржиште, али је већ сада јасно да ће бити проблема због мањка радне снаге. Млади су одселили или су нашли друге послове, нико неће у надницу па је за овај напоран посао све теже наћи добре раднике. Због тога ће малинари који имају до двадесетак ари, а таквих је највише у нашем крају, брати углавном породично или на мобу уз помоћ пријатеља, док ће остали морати да се сналазе. Ја малину гајим на око пола хектара и у јеку бербе ангажујем до највише десетак берача, углавном су то годинама исти људи. Прошле године сам их плаћао 350 динара по сату. Ове године је за окопавање и друге пролећне радове цена сата била 400 динара и вероватно да ће та цена бити и за бербу- каже Живковић.

На породичном имању у Виловима Јеленко Јаџић под малином има три хектара и највећи је произвођач у овом крају, док боровницу бере са једног и по хектара. У јеку сезоне ангажује и до 50 берача и каже, да бар за сада, успева да на време обезбеди радну снагу.

-Дневница ће овог лета бити 5.000 динара јер немам обезбеђену храну, а радни дан обично траје 12 сати са обавезним паузама. Уколико је сезона добра, а радници вредни, на крају их чека и новчани бонус. Берачи су већином, као и ми задовољни сарадњом, па годинама ангажујем углавном исте људе- каже Јаџић.

У Виловима на падинама Босања где је оштра планинска клима, берба малине ће ове године почети око 1. јула, а боровнице десетак дана касније.

-Код нас берба почиње обично када је у Пријепољу, Ариљу и Ивањици при крају, што је добро за раднике. Јер доста берача најпре иде у надницу у суседне општине, па онда дође код нас и вредни могу солидно да зараде. Како је велика потражња за квалитетном радном снагом, а понуда мала то је добро и за нас, власнике плантажа- каже Јаџић.

Умањени приноси

Због временскух прилика берба малине у југозападној Србији ове године мало касни, а стање у малињацима је шаролико. Прошлогодишња суша и недавни мразеви узели су данак, па произвођачи страхују да ће у већини засада приноси бити мањи и до 30 посто.

-У сарадњи са локалном самоуправом и ове године смо обезбедили агрономе који током пролећа обилазили малињаке и саветовали произвођаче. Проблем је међутим, што већина малинара неће да слуша струку већ ради по своме, најчешће погрешно- каже Мишо Живковић.

Извор: Добројутро




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.198.949 посета
Тренутно на сајту: 360 посетилац(a)