Потребно нам је јединство у вери 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Потребно нам је јединство у вери
Trenutno na sajtu: 475       |       Podeli:
06.10.2019 | 0 коментар(а)



Краљево - Светом архијерејском литургијом, којом је уз саслужење архијереја и уз појање монахиња, началствовао патријарх

српски Иринеј,  у манастиру Жичи почела је централна прослава осам векова аутокефалности Српске православне цркве. У самој Цркви Светог Спаса, порти и пространом манастирском комплексу окупио се народ из свих крајева Србије, гости из других земаља, представници осталих православних цркава као и других верских заједница. Свима је било омогућено да догађања на централној бини у порти прате и уз помоћ видео-пројекције на више локација, а било је више од 5.000 верника.

Светој литургији су присуствовали и први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, министри Владан Вукосављевић и Ненад Поповић, представници Војске Србије, принц Александар Карађорђевић са супругом Катарином...

Окупљеним верницима се обратио патријарх српски Иринеј, који је поручио да је српском народу потребно јединство.

– Данас смо посвађани и подељени. Лични интереси су нам изнад свих других. И ако овако наставимо не знам каква ће нам бити будућност. У историји нас је красило међусобно поштовање, то што смо поштовали друге народе, друге верске заједнице. Тако мора бити и данас – да се својом вером поносимо и да с њом живимо, али да поштујемо и друге без обзира на све што нас дели. То је порука овог великог данашњег празника – нагласио је патријарх Иринеј.

Он је подсетио да је „светла хармонија красила однос државе и Цркве кроз целу нашу историју до данас”.

– У нашој највећој светињи око које се српски народ окупљао, пре осам векова почела је историја Српске цркве и српског народа. Мудри Немања и Свети Сава гледали су шта народу српском православном треба – и аутокефална самостална црква и самостална држава – рекао је патријарх Иринеј, нагласивши да су државу и темеље Цркве поставили свети људи.

Према његовим речима, ту лежи тајна како је Српска црква опстала, после толико страшних догађаја и страдања.

У сличном тону је била и патријархова посланица коју је прочитао епископ нишки Арсеније.

,,Без светосавске самосталне цркве ми данас не бисмо ни постојали. Јер светосавски дух чини, а у истој мери и држава да народ преображава и спасава. Зато ми хоћемо да ходамо Савиним траговима, по Савином путу који у живот води, и уз светосавски завет да очувамо своју заветну покрајину Косово и Метохију, своју милу Боку и поносну Црну Гору”, каже се, између осталог, у посланици.

За почетак овог значајног јубилеја манастир Жича, како би се рекло, природно је одабран. Јер овај храм је темељ крста и круне, пошто је хиландарски монах Сава 1219. године издејствовао код васељенског патријарха Манојла Првог Сарантена самосталност Српске цркве.

Почетком тог века грађена је и Жича. Градио ју је Стефан Немањић под надзором брата Саве, а имали су заједнички циљ – да то буде центар самосталне Српске цркве, место крунисања српских краљева, храм за устоличења првог српског архиепископа, хиротонисање епископа и игумана. То се и остварило, Жича је постала седиште аутокефалне Српске православне цркве а ту је обављено и крунисање њеног ктитора Стефана за краља.

Архиепископ Сава се одмах посебно заузео на просвећењу народа у свим областима, радио је на томе да српски народ, подељен у више вера и политичких управа, уједини у јединственом духу и идентитету. Зато је на Спасовдан 1221. године, на великом сабору, као први архиепископ, ту у Жичи беседио подучавајући народ о правој вери, о постулатима СПЦ, који су проистекли с васељенских сабора и од светих отаца из првих векова хришћанства. Такође, од тог дана аутокефална српска архиепископија је подељена на десет епископија за које су хиротонисани епископи. Потом је у манастиру крунисано још шест краљева из лозе Немањића.

Тако је Свети Сава одабрао прави пут опстанка српске државе и народа и у најтежим временима а тај пут би, чуло се, и данас био прави, најкраћи и најбољи.

– Добијање аутокефалности је знак да је једна црква сазрела, постала пунолетна и Српска православна црква то није изневерила. Очувала је своју самосталност и сада је јединствена на целом свету. То је, можда, оно што можемо рећи да смо Светом Сави узвратили – истакао је, пред представницима медија, јереј Александар Јефтић, протонамесник.

Да је овај догађај, обележавање осам векова самосталности СПЦ, ,,величанствен и дешава се у време изазова кад нам је потребно јединство да бисмо сачували Косово и Метохију” оценио је Ненад Поповић.

– Ово је један од кључних датума наше историје. Захваљујући самосталној СПЦ у неколико компликованих историјских околности Црква је била и једро и кормило наше судбине и без ње не бисмо данас постојали – истакао је министар Владан Вукосављевић.

Након литургије уприличена је свечана академија у манастирској порти, а потом и „трпеза љубави” за српске архијереје и вернике.

Програм централне прославе аутокефалности СПЦ се наставља данас у Пећкој патријаршији, духовном седишту СПЦ, које је за центар самосталне српске цркве одабрао 1253. године архиепископ Арсеније, јер је Жича била исувише изложена непријатељским нападима. Затим је за 8. октобар заказана свечана академија у Београду, у „Сава центру”. Дан касније, у Музеју Патријаршије, биће отворена изложба под називом ,,Осам векова уметности под окриљем СПЦ”.

ГЗС/ Политика




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zica manastir

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.886.956 посета
Тренутно на сајту: 476 посетилац(a)