Млади лекари више неће моћи да бирају на којој ће специјализацији наставити каријеру 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Млади лекари више неће моћи да бирају на којој ће специјализацији наставити каријеру
Trenutno na sajtu: 512       |       Podeli:
09.03.2023 | 0 коментар(а)



„Ко ће нас лечити у будућности” – питање је које се у јавности све чешће поставља због недостатка специјалиста и повратка

многих лекара из пензије. Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да су утврдили списак дефицитарних специјализација и да млади лекари више неће моћи да бирају на којој ће специјализацији наставити каријеру. Поручио је да су за нови круг запошљавања најбољих дипломаца спискови направљени и да се само чека одобрење председника и Владе.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да у здравственом систему тренутно има око 20.000 лекара, од којих су 13.500 специјалисти, 3.500 лекара је на специјализацији и 3.000 лекара опште праксе.

„Сигурно је да квалитетно функционисање здравственог система захтева још кадра и ми се надамо да ћемо наставити са запошљавањем најбољих дипломаца и очекујемо подршку председника и Владе Републике Србије“, рекао је Ђерлек.

Навео је да је највише интерниста, педијатара и лекара опште праксе, али је истакао и у којим деловима система је највећи дефицит.

„Имамо три специјализације са којима имамо проблем, односно недостатак кадра, то су нам пре свега анестезиолози, интензивисти, радиолози и трансфузијска медицина“, рекао је Мирсад Ђерлек.

Многи специјалисти су продужили радни стаж пошто нема ко да их замени. Ђерлек је навео да је проблем настао пре неколико година „када су се специјализације делиле како ко хоће“.

„Тај проблем нас ево чека сад. Дође то на наплату кад-тад и треба сада поправљати ситуацију која већ траје десетак година, али сам сигуран да са једном добром анализом о којој смо разговарали и добрим планирањем можемо решити проблем“, рекао је Ђерлек.

Навео је да број специјалиста који одлазе у пензију варира у свакој установи, али да су надлежни утврдили дефицитарне специјализације које су приоритетне.

„Оно што ће бити наш задатак, то је да делимо, форсирамо тих 11 дефицитарних специјализација како би надокнадили оно што је пропуштено у неком ранијем периоду“, истакао је Ђерлек.

Истакао је да је анализом утврђено да имамо велики број специјалиста који нам нису потребни, а да је у време пандемије недостајало анестезиолога и да се и сада операције одлажу због недостатка анестезиолога.

„Добра анализа коју радимо сад је основ за планирање како ћемо делити специјализације и то је оно што је важно и мислим да ће дати резултат за неки период који нас очекује и то је једна озбиљност коју показујемо“, рекао је Ђерлек.

Додао је да га радује да млади лекари врло рационално размишљају и да им је врло битно да што пре добију посао, а да, нажалост, више неће моћи да бирају специјализације и да се мора прилагодити потребама здравственог система.

„Видимо велико интересовање и када су волонтерске специјализације и оне које ћемо делити у здравственим установама које су у плану мреже здравствених установа да се људи опредељују за анестезију, коју раније и кад сте нудили на конкурсу у здравственој установи, није било кандидата“, рекао је Ђерлек.

Додао је да људи траже и педијатрију и радиологију и општу праксу и да га то радује, пошто је нова генерација врло квалитетна, са високим просецима, али и рационална.

Ђерлек је истакао да ће се обавити реорганизација примарне здравствене заштите и да ће поједине специјализације бити спуштене на ниво домова здравља.

Напоменуо је да не треба да бринемо ко ће нас лечити у будућности и најавио да се за нови круг запошљавања најбољих дипломаца само чека одобрење.

„Имамо заиста квалитетну децу која су завршила медицинске факултете. Ми смо у Министарству здравља већ направили спискове, чекамо само одобрење председника Републике и Владе Републике Србије и Министарства финансија како ћемо то финансијски испратити, али спискови су спремни, одабрани су кандидати, само чекамо подршку државе“, истакао је Ђерлек.

 

ГЗС/РТС/Нова.рс

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.639.677 посета
Тренутно на сајту: 512 посетилац(a)