Јединствен „Споменик четири вере" на месту где су сахрањени остаци 920 војника 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Јединствен „Споменик четири вере" на месту где су сахрањени остаци 920 војника
Trenutno na sajtu: 316       |       Podeli:
16.11.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – На чачанском гробљу налази се споменик јединствен у свету, посвећен свим ратницима
Споменик четири вере у Чачку, фото: ГЗС

погинулим на овом подручју између 1912. и 1918. године, а који су сахрањени на истом месту.

“Овде почивају остаци 920 војника, око 650 је српских и око 260 чешких, немачких и аустријских. Изнад спомен – костурнице и вечне куће на споменику се налазе и обележја четири конфесије: православни и католички крст, исламски полумесец и Давидова звезда”, рекла је Лела Павловић, директорка Историсјог архива у Чачку.

Чачани су још 1934. године показали да поштују јунаке који су изгинули за њихову слободу, не заборављајући притом ни непријатељске жртве.

Лела Павловић

“То је споменик против рата, споменик који треба да помири те људе који су били крвни непријатељи без икакавог важног разлога и да их макар у смрти уједине”, изјавио је историчар Милош Тимотијевић.

Идеју за подизање споменика покрениле су жене Чачка, само осам година након завршетка Великог рата, а споменик је открио краљев изасланик Оскар Часки.

“Тог 31. децембра 1934. године Чачак је угостио осам представника амабасада свих зараћених страна који су дошли да се поклоне жртвама”, рекла је Лела Павловић.

Иницијативу за подизање споменика покренуле су жене Чачка

Овај споменик оскрнављен је само једном, на почетку Другог светског рата када су Немци наредили да се са споменика скину Давидова звезда и исламски полумесец. Оба знака обновљена су тек 2007. године у оквиру меморијала Надежда Петровић, када је споменику враћен првобитан изглед.

Чачани још увек на овом месту пале воштаницу у знак сећања на жртве свих ратова и ратника који су умрли, сваки за своју отаџбину.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak spomenik cetiri vere

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.476.884 посета
Тренутно на сајту: 317 посетилац(a)