Вучић: Подигли смо Србију са колена 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Вучић: Подигли смо Србију са колена
Trenutno na sajtu: 446       |       Podeli:
04.01.2023 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић је на самом почетку захвалио грађанима на подршци, али како каже не на подршци њему, већ Србији.
Фото: ГЗС, илустрација

"Желим да кажем велико хвала на разумевању свега што се збивало претходне године, не мени већ што сте разумели своју земљу. Постоје људи који знају да је земља важнија од лидера и партија", рекао је председник Србије

Како је казао, његов посао је да буде на страни грађана, сваког човека у Србији.

"То ћу док могу чинити на најбољи могући начин, упркос тешким приликама", истакао је председник.

Вучић је рекао да нема никакве потребе да обмањује грађане, као ни да прикрива чињенице.

"Ово је мој последњи мандат. Нећу да мењам Устав. Мој посао је да будем на страни грађана и сваког човека у земљи, и то ћу да чиним на најбољи начин, упркос тешким приликама са којима се суочавамо", истакао је Вучић.

Он је рекао да смо Србију сачували од рата, сукоба и нестабилности.

„Србију смо подигли са колена. Просечан број запослених био је 2012. године милион и 865 хиљада. Данас, иако имамо мање људи у Србији, имамо 400.000 више запослених. То је ваш резултат народе, ви сте то постигли - казао је председник.

"Завршили смо 2022. годину тако да не можемо да не будемо незадовљни, успели смо да сачувамо финансијску стабилност, економију, да имамо раст 2,3 до 2,5 одсто, подигли плате и пензије највише у Европи.

Имамо историјски најнижу стопу незапослености - 8,9 одсто, стопа јавног дуга свега 55 посто, курс динара чврст као стена, Србија има 62 посто укупних страних инвестиција на западном Балкану, БДП 60, 3 милијарди евра ове године, рекао је председник Вучић и додато да очекује 735 евра просечну плату у марту ове године.

„То је наш успех, и успех грађана Србије. Од 2012. године са 33.7 милијарди наша укупна стопа БДП, која је најбољи показатељ колико је урађено, порасла је на 60.3 милијарди. Нећу се смирити док не буде 100 милијарди.

Погледајте наше бруто девизне резерве, злато у тонама. Са 18.2 на 38.5 тона - рекао је председник.

Председник Вучић је казао да је следећа година даљег развоја и напретка, упркос свему.

„Даљи раст животног стандарда, очекујемо даљи раст плата и пензија. Очекујемо да ће пензије и даље пратити плате, и хвала најстаријима што су увек разумели шта је то што радимо. Написао сам овде и завршетак инфрасктруктурних радова, и саобраћај и енергетика. Завршавамо и Костолац Б3, са 350 мегавата инсталисане снаге. Веома важан објекат за нашу земљу, после много година неулагања - казао је Вучић.

Он је истакао да је и енергетска стабилност важна, и да заједно са Норвежанима радимо на томе.

„Хоћемо да се откачимо од партијско паразитског система. Неко је постављен да би нешто крао, е сада ћемо да поставимо Норвежане. Држава нам је важнија од партије, већ смо кренули у реализацију. Много реформи морамо да постигнемо. Диже ми се коса на глави када неко не ради ништа, а хоће више новца - казао је председник

Вучић каже да имамо и резерве пшенице за 20 месеци, и да је прехрамбена сигурност изузетно важна.

„ Морамо то да појачамо, хране ће бити све мање у свету. Мора да има соли, шећера, пшенице, кукуруза. Ми већ то имамо за наредни период - казао је он.

Председник је додао да дуално образовање прави разлику између нас и земаља региона, и да привлачи инвестиције из целог света.

„Морамо да наставимо са тиме, иако су се сви смејали. Настављамо да улажемо и у ИТ сектор, морамо бити једна од 30 земаља која граби у том смеру. Здравство се развија, настављамо да улажемо у то, иако губимо много пара и улажемо. Људи често не виде да много пара дајемо, и то су ствари где ће бити потребне велике реформе - рекао је Вучић.

Он напомиње да је равномеран развој целе Србије изузетно важан, и да ће се посветити југу и истоку Србије.

„И овај калцит, како се год зове, као да нас је Бог погледао. Једно налазиште је у Гаџином хану, а друго у једној другој општини. Обе су у југоисточној Србији - истиче председник.

Вучић је рекао да смо много уложили у војску, и да је главни задатак да се број припадника специјалних јединица подигне на 5000 људи.

„Основне плате ће бити преко 2000 евра. Основне, без дежурстава и бонуса. Да се пријављујете момци, ускоро креће конкурс. Добили смо прве испоруке оружја из једне западне земље, лансера и ракета, које смо платили - рекао је председник.

Он је истакао да је наталитет изузетно важан, и да је добио званичну стопу нашег природног прираштаја.

„Она је у Београду најнижа, људи су погрешно разумели. Али се људи овде досељавају. Где год има више пара, ту људи неће децу. Што су виши солитери, ту мање деце. Што смо сиромашнији све више деце. Сада гледамо шта да радимо са тиме. Немојте људи да имамо све мање деце, јер будућности одна нећемо имати. Ко Бога вас молим. Најнижи наталитет је на Врачару, Старом Граду и Савском Венцу. Тамо где су плате преко 1000 евра - казао је Вучић.

Председник истиче да све ово радимо за будуће генерације, иако се многи љуте на њега због тога.

„Много људи се враћа у Србију, али мора више. За кога ово радимо и градимо, шта ће нам пруге и фабрике кад нико неће децу. Гледаћемо како да током године дајемо даља права породиљама и трудницама. То су огромне паре, по 80 до 100 милиона евра, нема мање. Да изађемо са новим додатним програмом, само да имамо више деце. Миграције су нам сада мањи проблем, мање су него у целом региону. Дајте људи ко бога вас молим, без деце нам не вреди - рекао је он.

Вучић је потом говорио о путној инфраструктури и изграђеним саобраћајницама.

„За 23 године, Милошевић плус ДОС, урађено је само парче Нови Сад-Суботица. Ништа више од ауто-путева. Ако има неко ко зна, нек ми укаже. Радили смо једну деоницу у време госпође Калановић према Крагујевцу. Ми сада до краја године завршавамо деоницу до Пожеге. Само ове године ће бити завршено Сурчин-Нови Београд, за неких два и по месеца. Потом отварамо Ниш-Мерошина деоницу, 5.5 километара, па идемо ка Прокупљу.

Онда деоницу ауто-пута до Крушевца. Отварамо деоницу Рума-Шабац, 23 километра, за свега седам месеци. Нема више проласка кроз Јарак, Платичево и друга места. До краја 2024. завршавамо Кузмин-Сремска Рача. Онда Паковраћа-Пожега, са најдужим тунелима Муњино брдо и Лаз, завршавамо до краја године. Обилазница око Београда се завршава за неких 4-5 месеци, до Бубањ потока, рекао је председник Вучић.

 

Ова година ће бити много тежа него претходна

„Питала ме је једна дивна жена са КиМ, када сам био у Рашки, што ти председниче увек мораш да саопштаваш лоше вести. Што си ту увек да будеш намргођен, а да други причају лепе вести. Ја сам рекао да нисте бирали кловна, некога да вас насмеје. Ја сам ту да будем уз људе када је тешко, председник је ту да постави своја леђа када нико други неће.

Очекујем да 2023. буде много тежа него 2022. година. Ми се сада двоумимо, имао сам до касно синоћ расправу са Малим, како да изађемо из свега. Како да сачувамо стопу раста, и како да по савету Кристалине Георгијеве, шефице ММФ, да правимо бафере и чувамо државни новац - рекао је он.

 

Америка се примиче рецесији

„Фед је подигао стопу на 5 одсто. Кини пада стопа раста, Европа се ближи рецесији. Ми смо део тог ланца. Наравно да наша стопа раста пада. За разне плагијаторе и незналице, молим вас ко Бога, не лупајте глупости. То ће погодити и нас, ми смо део ланца. Али не заборавите да многи имају стопу дуга попут Грчке, 230 одсто, а ми имамо 55 одсто. Ми смо у повољнијем положају по питању фискалне стабилности - казао је Вучић.

Он додаје да се Словенија задужила по 3.6 одсто, и када то ради Љубљана, значи да бисмо ми могли без увођења санкција Русији, могли да се задужимо по 5.5 одсто.

„А ми то и даље не радимо, и још ниједном то нисмо урадили. Чували смо се, обезбедили новац од наших пријатеља из Емирата, да бисмо обезбедили новац за енергенте.

У овом тренутку имамо 580 милиона кубних метара гаса у Банатском двору и у Мађарској. До сада смо повукли 87 милиона кубних метара. Што значи да ће нама остати пун Банатски двор крајем зиме, и још 100 милиона у Мађарској. Са Орбаном ћемо видети да продужимо уговор, да се обезбедимо одмах за следећу зиму, која ће бити тежа. Угља имамо 1.447.000 тона, таман онолико колико смо увезли. Да то нисмо урадили, депоније би биле празне. Грађани не морају да брину. Цена струје ће бити друга најнижа у Европи - истакао је председник.

 

Моја политика је слободарска и независна

Одговарајући на питања новинара, председник је прво говорио о тексту из немачког „Цајта”, где пише да ЕУ може само чврстом руком да припитоми Вучића, и да само са питомим Вучићем Србија има шансу да уђе у ЕУ.

„Кажу да морам да уведем санкције Русији. Е па баш вам хвала што се тако мешате у наше ствари. Кажу морам да преговарам. А ми преговарамо, а требало је да их известе Лајчак и Борељ. Са њиховим бахатим дериштем. А тај Лудерер, што је писао текст, не пише да морају да ударе на мене зато што имам куће и рачуне у иностранству. Ја то немам, мени то не треба и не интересује ме.

Мој сан и живот је Србија. Све се своди на моју политику, слободарску и независну политику. Да вам испричам овако. Моју ћерку сам пре неких 15 година водио у циркус. Вукана још нисам. Али сам запамтио која је највећа животиња. То је слон. А најјачи је тигар. Ја сам се у циркусу нагледао и слона и тигра. А када говоре о припитомљавању Вучића, ја још вука нисам видео у циркусу. Ни вучића ни вука. То им је лекција за сва времена - рекао је председник.

Вучић истиче да кад год би неко понудио решење за Косово, многи би убили гласника пре него што би размислили, и додао да се Србија држи свог устава.

„Спремни смо да разговарамо о безброј компромисних решења, али морају бити компромиси, а не понижења. Што се тиче Куртија, до сада се пет преговарача променило из Приштине, остао је један те исти из централне Србије. Увек су ме разбијали, како пишу неки медији, само је народ увек био задовољнији, док је у Приштини било све горе. А што се тиче избора овде, то ми је последња рупа на свирали, ја сам своје изборе завршио.

Али није неважно како ће се управљати нашом државом, грађанима, и зато ћу увек подржати оне који земљу гурају напред. Видећемо шта ће бити, полако. Видим да се многи радују великим променама, а ја као стари вук у политици, могу само да кажем „полако с ти резултати”.

Нагледао сам се тога већ 11 година, и сваки пут бисте ме побеђивали, и све сам их прегазио у 10 различитих изборних циклуса. Размислите добро, да ли хоћете, а ако хоћете, онда утакмица.

Али немојте да се жалите после да је крива публика, Свети Петар, судија. Ми се не кријемо од народне воље, само изразите своју жељу, и добићете то што хоћете. Али немојте да тражите резултат, јер вам га народ неће дати, рекао је Вучић.

 

Изјаве извучене из контекста

Председник је објаснио новинарки Н1 изјаву министра Вучевића о Дану српског јединства, слободе и националне заставе, о уједињавању са Републиком Српском, и тражио је да не цитира своју кућу, него неки други медиј.

„Вучевић је прецизан човек, он не би изговорио неку глупост. Нисте прочитали претекст и подтекст. Подразумева се да се уједињујемо, у смислу језика и културе, и то ми говоримо сваки дан. Српско јединство као и свако јединство не би никоме требало да смета. Желим све најбоље народу у РС, не рушећи интегритет БиХ. Баш као што је рекао министар Вучевић - подсећа председник.

Он истиче и да Н1 извлачи ствари из контекста, и потом подсетио на извештавање са барикада.

„Тражили сте укидање, то је ужас из 90-их, а кад се укину, онда пуштате све и свакога да каже да нису требале да буду уклоњене. То је када немате план и политику, већ само мржњу према једном човеку. Ја сам зато срећан што сам громобран за све нормалне људе у овој земљи. Тек када мене срушите можете да срушите ову земљу - рекао је Вучић.

Председник је рекао да су многи сеирили, посебно из опозиционих медија, због претњи Србији, када је ишао на самит у Тирану.

„Ја чувам Србију, јер ми је то посао. Али много више од посла је то што је волим више од свега. Важнија од сваког човека, важнија и од моје деце. Притисци ће се наставити. Они сада имају и немачко-француски предлог у Приштини, понашају се као да је већ усвојен. Мисле да се плашим. Али ја немам виле у иностранству. И зато не можете да уцените малог вука, слонови и тигрови, а још мање да га водите у циркус - рекао је председник Србије.

ГЗС/ Политика




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.373.914 посета
Тренутно на сајту: 448 посетилац(a)