Љупка враћа углед жичког кајмака, док факултетска диплома стоји у витрини као украс 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Љупка враћа углед жичког кајмака, док факултетска диплома стоји у витрини као украс
Trenutno na sajtu: 379       |       Podeli:
07.11.2019 | 0 коментар(а)



Краљево - Љупка Јанић из Жиче код Краљева све је до сада у животу урадила на време; удала се у осамнаестој години, само неколико месеци

након завршетка средње школе, из брака, како каже, за четири године завршила економски факултет и родила троје златне деце – Наталију, Душана и Павла. Планира и четврто, ако бог да.

Све би, можда, данас било другачије да се, поред породичних обавеза и улоге супруге и мајке, ова шармантна и вредна дама препустила праћењу конкурса и писању молби за посао у струци. Међутим, није хтела да губи време. У прављењу нових планова за будућност на руку јој је ишла дуга традиција у производњи млека и у родној кући и у свом новом домаћинству.

„Пре три и по године откупна цена млека била је 24 динара, данас за три ипо динара већа, с тим што у овој цени премија државе износи два динара. Дакле, недовољно да се покрије велики рад и средства. Предложила сам мом супругу и његовим родитељима да отворимо мини млекару за производњу сира и кајмака и да млеко од наших крава више не продајемо у сировом стању. Послушали су ме и тако је кренуо мој бизнис на новом радном месту за које ми није требала диплома дипломираног економисте, него само свакодневни рад, чврста воља и љубав“, казује Љупка.

Квалитет најбоља реклама

Захваљујући квалитету сира и кајмака и добром гласу, који се преносио од купца до купца, потражња за млечним производима из домаћинства Јанића из дана у дан била је све већа.

„И сир и кајмак продајемо на лицу места - код куће, тако да не губимо време на пијацама, по маркетима и продавницама. Све продамо још док се млеко кајмачи а сир је још у груди. Зато сам предложила супругу и свекру да направимо већу млекару и опет су ме послушали. При крају је изградња новог објекта у који смо до сада уложили 30.000 евра, од чега је половина из кредита. Успећемо – вратићемо. У међувремену, повећали смо број крава са седам на једанаест и још ћемо следеће године, јер желим да у ланцу производње све буде мени на оку и под мојом контролом“, каже амбициозна Жичанка, којој, поред супруга Момчила и свекра Милана, у послу помаже и комшиница Биљана.

Лепа признања и нови планови

Ентузијазам, рад и успех Љупке Јанић нису остали незапажени. У организацији једне продукцијске куће и подршку неколико невладиних организација и медија, који афирмишу женско стваралаштво, креативност и пословност, прошле године проглашена је ,,Женом мудрости у 2018.“

Пред собом има јасан циљ-да сиру из своје млекаре,нарочито кајмаку,који је још тридесетих година прошлог века био брендиран као ,,жички кајмак“, чак и на просторима Хрватске (касније због ширег географског одређења назван ,,краљевачки“), врати некадашњи углед, поштовање, али и – цену.

ГЗС/Миланко Даниловић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.506.213 посета
Тренутно на сајту: 380 посетилац(a)