Центар Чачка крије тајну стару 18 векова 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Центар Чачка крије тајну стару 18 векова
Trenutno na sajtu: 320       |       Podeli:
23.01.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Купање је временом постало и друштвени догађај, а купатила омиљена места за састанке пријатеља и клијената

по најужем центру Чачка, тик уз данашњу пешачку зону, пре 18 векова шетали су Римљани на путу до терми, јавног купатила на око 340 квадратних метара. А оно је имало каде са хладном, млаком и топлом водом. Данас, за римске терме у најужем центру не знају ни многи Чачани, мада пролазе крај њих.
Археолошко налазиште је између зграда и тек пре око месец дана постављена је ознака која показује локацију, али терме и сада могу видети само најупорнији, вољни да их траже између зграда.

Римске терме у центру Чачка откривене су приликом ископавања темеља за нову стамбену зграду. Заштитна археолошка ископавања су изведена током 1970. године у сарадњи Завода за заштиту споменика културе из Краљева и Народног музеја у Чачку.

Закључено је да су терме саграђене крајем трећег и почетком четвртог века. Приликом радова на новој згради део терми је уништен, а у деценијама након тога налазиште је било више пута чишћено од набацаног ђубрета.

Чачанске римске терме сведоче о архитектури једног времена, али и томе да је пре 18 векова хигијена тела била уско везана са хигијеном духа. Купатила у римском свету настала су под утицајем грчке културе, а ширењем римског царства постају саставни део културе живљења у областима где су владали Римљани.

Фото: Народни музеј

У освојеним градовима и новонасталим колонијама купатила су међу првим грађевинама које се подижу, подаци су из монографије "Римске терме у Чачку", аутора Гордане Јеремић и Александре Гојгић.
- Купатила су брзо постала део друштвеног живота становника у урбаним срединама и на имањима богатих власника. Становници су се често купали, углавном у поподневним сатима, након посла, а пре вечере. Купатила су, нарочито од краја првог века, била средишта културе, где су људи проводили доста времена и где су могли да, осим у купању и спорту, уживају у литератури, уметности и музици.

Постоји више подела римских купатила. Према власништву разликују се јавна и приватна.

- У градовима је финансирање изградње и одржавање купатила било у надлежности градских званичника или богатих становника. Приватна купатила могла су да граде приватна лица - подаци су из монографије, уз напомену да грађење римских купатила није било јефтино.
- Изградња, реконструкција или одржавање, били су понекад иницирани не само из економских, него и из друштвених разлога: више класе грађана су на тај начин обезбеђивале популарност и осигуравале гласаче за изборе за прижељкиване државно-административне функције - наводе аутори.

Римска купатила била су посебно отворена за мушкарце, а посебно за жене, у различито радно време. Сам ритуал купања код Римљана укључивао је и вежбе и масажу. Како је за све то било потребно издвојити доста времена, купање је временом постало и друштвени догађај, а купатила омиљена места за састанке пријатеља и клијената.
- Корисник купатила је, ступајући у зграду, најпре скидао одећу у свлачионици, мазао се уљима а потом вежбао, углавном кроз игре лоптом. Када би се презнојио, на располагању су му били базени са топлом водом. Уобичајено је да су купачи најпре користили каде и базене са млаком водом. Након адаптације одлазили би у базене са врућом водом, поново се враћали у млаке, да би на крају ишли у базене са хладном водом.

- У просторијама са топлим базенима купачи су често скидали зној, уља и прљавштину. Након читавог ритуала би се сушили, облачили и одлазили својим кућама. Зависно од величине и уређења купатила, у зградама су могле да постоје и посебне просторије за сауну, као и дворишта и затворени простори са великим базенима - пишу Јеремић и Гојгић.

Чачанско купатило - за дружење

Римске терме у средишњем делу Чачка подигнуте су на уздигнутој речној тераси, на терену које обилује водом. Приликом археолошких ископавања истражено је седам просторија. Купатило у Чачку имало је свлачионицу, каде за хладно купање, каде са млаком и каде са врућом водом.
Површином од око 340 квадратних метара, купатило у Чачку припада типу малих римских купатила. Њихова првобитна улога састојала се у задовољавању хигијенских потреба.

Међутим, због малог простора нису били погодни за бављење спортом, па су стога били намењени неговању друштвених активности, првенствено дружењу.

Извор: Телеграф, Раца




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.438.584 посета
Тренутно на сајту: 320 посетилац(a)