ЈКП „Комуналац” за своје запослене организује бесплатне гинеколошке прегледе 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
ЈКП „Комуналац” за своје запослене организује бесплатне гинеколошке прегледе
Trenutno na sajtu: 475       |       Podeli:
24.01.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Када је реч о обољевању и умирању од рака грлића материце, Србија се налази на петом месту у Европи.



Ниска свест о важности обављања превентивних прегледа један је од главних разлога за овако лошу статистику. И управо због тога бринући о здрављу запослених, ЈКП „Комуналац” из Чачка преузело је на себе обавезу да организује годишње гинеколошке прегледе, јер жене запослене у овом предузећеу, како кажу, воде бригу о свему и свима, само не о свом здрављу.

Драгица Бојовић пре свитања је на свом радном месту, без обзира на временске услове. Она брине о чистоћи градских улица, али кад је њено здравље у питању ипак није толико одговорна.

 „Увек се негде јури. Деца, школа, посао, кућа и кухиња… Жене имају превише обавеза и тај преглед увек остављају за други дан, све је остало прече. А кад се остави за касније, понекад заиста може бити касно”, прича Драгица за РИНУ.

Сличног мишљења је и њена колегиница Данијела Поледица која је тек у петој деценији први пут отишла на превентивни гинеколошки преглед, и то само из разлога што је то организовало предузеће у ком ради и није могла да избегне, како је рекла, ту обавезу.

Данијела Поледица, фото: РИНА

„Сама никад не бих успела да се организујем и да одем на тај преглед, кад су кренуле све колегинице из смене, онда сам морала и ја, није било изговора. Старховала сам шта ће ми доктор рећи, а кад сам чула да је све у реду, то олакшање се не може описати речима”, рекла је Данијела.

Организовани гинеколошки прегледи у ЈКП „Комунлац” били су прихваћени са одобравањем, а одзив жена био је стопроцентан.

 „Због ниске свести о значају превентивних прегледа, три године уназад, кроз програм пословања обезбеђујемо финансијска средства за гинеколошке прегледа жена, а ове године укључен је и преглед на мамографу”, изјавила је Мирјана Скерлић, директор финанасијског сектора у ЈКП „Комуналац”.

 Мирјана Скерлић, фото: РИНА

Да је ово добра одлука показало се одмах након првих прегледа.

„Једној од жена одмах на прегледу откривен је канцер у раној фази, оперисана је и сад се успешно оправља. Велико је питање да ли би она сама на време отишла на лекарски преглед”, рекла је Мирјана.

У лечењу канцера на грлићу материце најважнији су управо превентивни прегледи , јер је ова болест апсолутно излечива ако се открије у раној фази.

„Канцер не настаје за два дана, већ тај процес траје и до 10 година, а то је сасвим довољно времена да се открије и потпуно излечи”, навела је Снежана Ћојбашић, гинеколог.

 Фото: РИНА

И зато, најбитније је ипак тих сат времена колико ће вам тебати да одете код лекара и урадите превентивни лекарски преглед.

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Komunalac pregled radnici

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.424.313 посета
Тренутно на сајту: 476 посетилац(a)