Миодраг Бајић и у 90-тим годинама свира, поправља хармонике и пише о њима: Хармоника је велика наука и треба јој спознати душу 


Preko 1000 vozila u koloni, potpuni kolaps ka Zlatiboru              Festival profesionalnih pozorišta Srbije u Užicu od 13. do 20.maja              U Srbiji u martu više turista za 11,7 odsto nego pre godinu dana              Potpisani ugovori za pošumljavanje sa 38 lokalnih samouprava - novi drvoredi u Čačku, Ljuboviji, Arilju              Danas Komaranska košija na Boretinom brdu              Večeras na Kraljevom trgu koncert Baneta Mojićevića              Čačani će sutra u Borčevoj hali uživati uz pesme Lexington benda             

 
Миодраг Бајић и у 90-тим годинама свира, поправља хармонике и пише о њима: Хармоника је велика наука и треба јој спознати душу
Trenutno na sajtu: 396       |       Podeli:
04.06.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Мајстор хармонике Миодраг Бајић из чачанског села Трбушани и у деветој деценији



неуморно свира и поправља тај инструмент.

Овај човек за хармонику каже да је велика наука, а да је музика најеминнетнија уметност.

Мајстор хармонике до сада је поправио и склопио више од 8000 хармоника, фото: ГЗС

„Поправио сам на хиљаде хармоника и данас их радим, долазе људи са свих страна и доносе некима да поправим, а некима да склопим нове хармонике. Баш је ових дана једна нова изашла испод мог мајсторског чекића и она је одмах спремна за старт и ако треба за светско тржиште и светска такмичења”, рекао је за Глас западне Србије Миодраг Бајић мајстор хармонике.

Некадашњи врсни хармоникаш наступао је у најелитнијим хотелима бивше Југославије са највећим музичким звездама тог времена, фото: ГЗС

Миодраг Бајић у 88-ој години живота ствара најлепше тонове које хармоника, омиљени народни инструмент може да одсвира. Некадашњи врсни хармоникаш велике Југославије, наступао је у елитним хотелима са највећим музичким звездама тог времена.

„Могу да кажем да сам на пример наступао у најлуксузнијим хотелима и ресторанима почев од Зехре Деовић, Наде Мамуле, преко Лепе Лукић, Ане Бекуте, па до наше комшинице Мице „Даворике”, познатије као Мице Трофртаљке. Све те стазе сам прошао и све те музичке манифестације, фестивале и такмичења, где нико није могао да засвира без великог квалитета и знања”, појаснио је Бајић. 

Овај велики познавалац хармонике и музике истиче да је важно да сви они који свирају овај инструмент треба да га науче, а Миодраг Бајић познаје сваки шраф тог инструмента.

Хармоника је велика наука, фото: ГЗС

„Многи хармоникаши у свету, и код нас, чак и они који су високо афирмисани, баве се хармоником целог живота, али је не познају. Треба је научити. То је права наука, ја сам написао и књигу „Хармоника велика наука”. Овај инструмент има 12 интонација, све су подједнаке на граматичним хармоникама са шест редова. Ја направим и склопим хармонику од сировог комада и мора да се зна док се монтира како и какав звук треба да се чује. То би била једна основица за људе који се баве хармоником”, обајшњава мајстор хармонике.

Чувени мајстор Миодраг Бајић тврди да је кроз његове руке прошло више од осам хиљада хармоника које је поправио и наново склопио.

„Ја немам ЦНЦ машину, све што стварам, стварам и правим својим прстима. Прво све исцртам, избушим рупице и прорезујем после са турпијама. Дакле, све што радим, радим прстима и са алатом. Иначе, имам око 850 шаблона и алатки, које сам ја направио у својој каријери за брзо и добро поправљање и израду хармоника”, закључио је Миодраг Бајић музички познавалац.

Музика је откриће веће од свих мудрости и филозофије, а како наш мајстор дугметаре воли да каже „Хармоника је велика наука и треба јој спознати душу”.

Прилог емитован у емисији „150 минута” на Првој српској телевизији:

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


MIODRAG BAJIC MAJSTOR HARMONIKE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.841.637 посета
Тренутно на сајту: 397 посетилац(a)