На данашњи дан пре 125 година рођен чувени „народни лекар” др Драгиша Мишовић 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
На данашњи дан пре 125 година рођен чувени „народни лекар” др Драгиша Мишовић
Trenutno na sajtu: 396       |       Podeli:
04.03.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - На данашњи дан пре 125 година, 4. марта 1898. године, у селу Кулиновци код Чачка

рођен је доктор Драгиша Мишовић, познати српски лекар и припадник комунистичког покрета. Похађао је чачанску Гимназију, а већ као седамнаестогодишњак 1915. године са српском војском којој је мада премлад приступио као добровољац, прелази преко Албаније. Године 1916. у Ници, у Француској, оснива се српска гимназија и млади Мишовић већ следеће 1917. године матурира као други у рангу од 600 ученика. Француски ђак постаје уписавши студије медицине у Безансону, да би годину дана касније прешао на Медицински факултет у Нансију на коме остаје до јула 1920. године.

Током студија у Француској постао је члан Комунистичке партије Француске, учествује у раду Удружења студената социјалиста револуционара Југославије, а такође је и председник удружења „Кларте” (Светлост) због чега му је укинута стипендија за школовање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Јула 1920. године вратио се у Југославију, уз образложење да је евакуисан због лечења, пошто је оболео од туберкулозе. Лечио се и у Швајцарској након чега се залечен вратио у родне Кулиновце.

Наставља и завршава студије медицине у Чешкој, школске 1921/1922. године, а диплому добија тек 1925. године на Карловом универзитету у Прагу и бива промовисан у доктора медицине. Нострификује своју диплому на Медицинском факултету у Београду, јануара 1926. године.

Потом доктор Драгиша Мишовић долази у Чачак. Конкурисао је за место у државној болници, али није примљен, вероватно због својих политичких ставова који су били супротни монархији. Због тога прелази у приватну праксу. Прву лекарску ординацију отворио је у Чачку, у кући Николе Мишовића, у близини чачанске цркве. Пошто му се недуго затим поново активира туберкулоза, затвара ординацију и одлази у родне Кулиновце, где у кући наставља приватну лекарску праксу. Везан је за кућу, али ни тада се не понаша као да је болестан, већ сам себе лечи, а уједно је лечио оболеле суграђане. Давао је упутства за лечење и помагао колико год је могао узгред учећи људе како да сачувају здравље. Причао им је и о збивањима у свету и узроцима тешког политичког и економског стања у земљи.

Највећем броју својих приватних пацијената, поготово оним сиромашнијим и са села, доктор Мишовић није наплаћивао прегледе, а многима је сам плаћао лекове. Постоје веродостојна сведочења да је током радног века доктор Мишовић на рецепте стављао посебан знак за сиромашне и слао их у апотеку тадашњег чачанског апотекара Аристида Јовановића који по пријему рецепта са тим знаком није наплаћивао пацијентима лекове. Тај дуг би на крају месеца плаћао сам др Драгиша Мишовић, а дешавало се да на крају месеца има и по 30 таквих рецепата.

Спомен дом у Кулиновцима

Иако крхког здравља, Мишовић се истакао у борби против режима краља Александра Карађорђевића. Био је веома активан од 1936. до 1938. године у стварању Народног фронта. Катарина Стојић, ћерка Драгишиног млађег брата Мијалка, рођена је пет година после стричеве смрти. Према причи коју је чула од свог оца, један полицајац у Чачку био је послат да убије доктора Драгишу Мишовића. То вече доктор Мишовић пошао је да обиђе неког свог болесника. Срео га је полицајац који му је рекао да је добио наређење да га убије, вероватно из политичких разлога, али да не може то да уради јер је доктор за њега учинио нешто велико, не рекавши о чему се ради. Касније се испоставило да му је доктор Мишовић спасао тешко болесно дете.

Политички рад Драгишу Мишовића доводи у сукоб са законом. Бива затворен у затвору „Главњача” у Београду. Приликом превожења у затвор аутомобил у коме се налазио Мишовић ударио је у трамвај под прилично неразјашњеним околностима. После несреће Мишовић бива примљен у Општу државну болницу без свести, где умире, два дана касније, 18. јануара 1939. године у 41. години живота.

Сахрани др Мишовића присуствовало више од 15.000 људи, фото: непознат аутор Викимедиа

Сахрани „народног лекара” доктора Мишовића у Чачку присуствовалао је више од 15.000 људи. Током Народноослободилачког рата, Чачански партизански одред, формиран јула 1941. године, носио је његово име. Данас његово име носе клиничко болнички центар у Београду и основна школа у Чачку, као и улице у Чачку, Београду, Нишу, Суботици, Крагујевцу и другим градовима. Поред куће у Кулиновцима у којој је некада живео и радио Драгиша Мишовић направљен је Спомен дом са меморијалном собом у којој су изложене фотографије и новински текстови о њему.

 


Глас западне Србије

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak kulinovci dr dragisa misovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.349.633 посета
Тренутно на сајту: 398 посетилац(a)