КУД „Абрашевић” угостио уметничко друштво са Новог Зеланда 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
КУД „Абрашевић” угостио уметничко друштво са Новог Зеланда
Trenutno na sajtu: 501       |       Podeli:
12.07.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Синоћ је Културно уметничког друштва „Абрашевић” на својој летњој позорници угостило Фолклорни ансамбл „Тарара” са Новог Зеланда где су имали заједнички концерт.

Домаћин се представио играма из Шумадије, док су гости показали своје знање у играма из читаве бивше Југославије.

Председник КУД „Абрашевић” Срећко Вуковић каже да је увек лепо видети пуно двориште градског културно уметничког друштва, и људе који су дошли да проведу једно лепо вече уз фолклор.

Председник КУД „Абрашевић” Срећко Вуковић, фото: ГЗС

„Отворени смо увек за размену фолклорних ансамбала из читавог света и Европе. Како ми њих дочекамо овде, тако и они нас. Већ традиционално имамо своје турнеје по свим земљама Европе и света, прошли смо и Северну и Јужну Америк. Ми као управа друштва ћемо тежити да се оваква традиција настави, а играчи ће то оправдати”, истакао је Вуковић.

Абрашевић током целе године има гостовања, тако да их већ у недељу очекује концерт у Врњачкој Бањи на манифестацији „Једна песма једна жеља”, док ће први ансамбл на своју велику турнеја у Турску кренути у септембру.

Фолклорни ансамбл „Тарара” са Новог Зеланда после 29 година дошао је поново да заигра у домовини.
„Наше уметничко друштво старо је преко 150 године, турнеје обично одржавамо по острву у групама наших исељеника а гостујемо и на интернационалним фестивалима и то преко 30 пута годишње. Пре две године смо били и у Лос Анђелесу, сваке друге године идемо у Аустралију, а ово је први пут после скоро три деценије да се враћамо на простор бивше Југославије где ћемо остати три недеље. Из Србије где смо прво играли у Крагујевцу, а следи нам и гостовање у Тополи идемо у Хрватску за Пулу, Загреб а после и у Мостар”, рекао је уметнички руководилац и кореограф Нанад Рајић додајући да су дошли у домовину да покажу како они раде на крају света и како одржавају културу.

Уметнички руководилац и кореограф УД „Тарара” са Новог Зеланда, Нанад Рајић, фото: ГЗС

Клуб „Тарара” окупља целу дијаспору, све народе и народности бивше Југославије и генерацијски се обнавља. Има 12 сталних парова, а на овогодишњу турније по Балкану кренули су са осам.

Иначе, КУД Абрашевић је зачетник фолклорне културе града Чачка, постоји од давне 1905. године, налази се у центру града и има најлепшу летњу позорницу. Ансамбл поред играчке секције која броји негде око 400 чланова, има и Народни оркестар од 25 омладинског и сениорског састава, и са дувачким оркестром и хором, број достиже 600.
Настоје да сваке године шире како поставу ансамбла тако и школу фолклора. Упис нових чланова креће од августа, где се могу упистаи и стари и млади чланови друштва.
Такође, Абрашевић окупља и својенекадашње играче, ветеране, који се окупљају како би поново заиграли.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.170.601 посета
Тренутно на сајту: 503 посетилац(a)