U Gornjem Milanovcu obeležen Dan pobede nad fašizmom 


Danas promenljivo oblačno i toplo sa lokalnom pojavom kiše              Preventivne preglede obavilo više od 23 hiljade građana Srbije              Tokom proteklog vikenda na putevima u Srbiji stanje bezbednosti saobraćaja značajno pogoršano              Požar na deponiji Duboko ugašen na površini većoj od 70 odsto, u toku aktivnosti na gašenju žarišta              Vučić - Grupa građana je dobila ogroman novac da ruši Čačak i Todorovića             

 
U Gornjem Milanovcu obeležen Dan pobede nad fašizmom
Trenutno na sajtu: 384       |       Podeli:
09.05.2024 | 0 коментар(а)



Gornji Milanovac - Povodom Dana pobede nad fašizmom i 79 godina slobode, na spomen - kosturnicu



palih boraca takovskog kraja u Drugom svetskom ratu i na spomen - kosturnicu Crvenoarmejaca, koji se nalaze u okviru Spomen parka „Brdo Mira” u Gornjem Milanovcu, vence su položili predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, drugi sekretar ambasade Rusije Stanislav Lupin, predstavnici Vojske Srbije i predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević

„Deveti maj, Dan pobede nad fašizmom, Srbija obeležava od završetka Drugog svetskog rata. Mi ovde u Gornjem Milanovcu odajemo poštu svim palim borcima za oslobođenje Gornjeg Milanovca, kako pripadnicima Crvene armije koji su učestvovali u tome, tako i pripadnicima Vojske Jugoslavije i partizanima koji su izvojevali slobodu. Mi današnji, nikada ne smemo da zaboravimo žrtvu koju je srpski narod podneo, da bi se oslobodili od fašizma i žrtvu koju je podneo u Drugom svetskom ratu kako bi mi danas mogli da uživamo u slobodi. Takođe, ono što nikad ne smemo da zaboravimo jeste da je ta sloboda krvavo plaćena i da mi moramo gledati kako ćemo u narednom periodu da očuvamo mir i teritorijalni integritet Srbije i da ne dozvolimo da se unižava međunarodno javno pravo, da ne dozvolimo da se uvek na nama malima lome koplja. Ne smemo da dozvolimo ni reviziju istorije, jer nikad srpski narod nije bio genocidan narod, već su to bili neki drugi koji žele danas da prikače Srbiji i srpskom narodu taj odvratni epitet, što ne sme da se dogodi. Mi smo za to da se Srbija u narednom periodu bori svim pravnim sredstvima za očuvanje ne samo mira, već i teritorijalnog integriteta i da sa ponosom možemo da kažemo da smo uvek bili na pravoj strani istorije”, izjavio je predsednik Kovačević.

Prisutnima se obratio i Stanislav Lupin, drugi sekretar ambasade Rusije.

Drugi sekretar ambasade Rusije Stanislav Lupin

„Danas, na Dan pobede nad fašizmom, pre svega u ime ambasade Rusije u Srbiji i u svoje lično ime želeo bih da se zahvalim vlastima Republike Srbije i lokalnim vlastima u Gornjem Milanovcu, kao i predsedniku opštine Gornji Milanovac na negovanju sećanja na žrtve koje su dale svoje živote u borbi protiv fašizma i na održavanju spomenika koji su podignuti u spomen i u čast palih boraca. Cenimo to što imamo mogućnost da zajedno sa našim srpskim prijateljima obeležimo ovaj dan i da se zajedno setimo svih žrtava koje su pale tih godina i da im odamo počast”, rekao je Lupin.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine, gospodin Tomislav Momirović ovom prilikom ukazao je na značaj obeležavanja devetog maja, Dana pobede.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović

„Uvek ćemo gajiti sećanje na ovaj dan i uvek ćemo se sa pažnjom sećati i čuvati uspomenu na nevine žrtve i na slavne heroje. Ta žrtva će nas uvek podsećati na našu obavezu da odbranimo slobodu i čast našeg naroda i da uvek promovišemo naše vrednosti”, rekao je Momirović.

Inače, 9. maj obeležava se i kao Dan Evrope, jer je tog dana 1950. godine, ministar spoljnih poslova Francuske, Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.


GZS

 




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gornji milanovac dan pobede brdo mira

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.588.697 посета
Тренутно на сајту: 384 посетилац(a)