Саднице по регресивним ценама 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Саднице по регресивним ценама
Trenutno na sajtu: 401       |       Podeli:
19.11.2021 | 0 коментар(а)



Прибој/Нова Варош – Више од 800 садница дрвенастог воћа, највише шљиве,
Саднице Фото: ГЗС

као и 1.700 садница малине подељено је протеклих дана воћарима у оквиру традиционалне акције коју организују Удружење „Златни брег“ и Општина Нова Варош. Слична акција организована је и у суседном Прибоју где су Хуманитарна организације „Стара Рашка“ и локална самоуправа обезбедили око 2.000 серификованих садница шљиве, јабуке, крушке и другог воћа.

Пројекат унапређења воћарске производње општина Нова Варош помогла је ове године са 720 хиљада динара из локалног буџета. Подељене саднице малине Удружење „Златни брег“ произвело је у сопственом расданику, док су саднице другог воћа набављене у једном расаднику код Крушевца.

-Воћари су плаћали 50 посто цене саднице, док је остатак регресиран из општинског буџета. Заинтересовани воћари ће ових дана добити и вештачко ђубриво по регресираним ценама– каже Мишо Живковић, председник Удружња произвођача јагодичастог воћа „Златни брег“ из Нове Вароши.

У нововарошком крају познатом по производњи млека и пуномасног златарског сира, воћарством се бави све више мештана. Највише је малине која се гаји на око 60 хектара, док се јабука, шљива и друго дрвенсто воће углавном узгаја на уситњеним парцелама.

-Акција набавке садница по регресираним ценама коју спроводимоу последњих десет година, имала је значајног ефекта, посебно у формирању нових засада малине и боровнице. Редовно организујемо и стручна предавања за воћаре, а сви наши чланови правовремено добијају смс обавештења о томе када и којим заштитним средствима треба третирати воће- каже Живковић.

Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда која ради на ревитализацији села у Рашкој области, у последњих десет година је само у Прибоју мештанима поделила 50.000 садница питоме леске и око 30.000 садница шљиве, јабуке, крушке, трешње, вишње, брескве, кајсије, лешник и ораха.

-‘Стара Рашка’ је имала у плану и да обезбеди капацитете за прераду воћа у Рашкој области, али смо осустали јер су количине воћа које се овде произведу још увек скромне. Претходних година смо у више наврата у овом делу Србије организовала и бесплатна стручна предавања о гајењу дрвенастог воћа све како би кренула озбиљнија производња, али су резултати изостали. Мада постоје добри природни услови, још увек нема великог интересовања мештана- каже Војин Вучићевић, председник Управног одбора Хуманитарне организације „Стара Рашка“.

 

 

ГЗС/ПП Медиа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sadnice prijepolje priboj

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.144.840 посета
Тренутно на сајту: 402 посетилац(a)