Небески горостаси са распоном крила од скоро три метра 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Небески горостаси са распоном крила од скоро три метра
Trenutno na sajtu: 463       |       Podeli:
10.02.2022 | 0 коментар(а)



У току недавно завршеног Међународног зимског пописа птица водених станишта, орнитолози,

чланови и волонтери Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, забележили су присуство многих птица нетипичних или ретких у зимском периоду за наше поднебље: ражањ, гак, црвена луња, златни вивак, црвена чапља и међу њима и једна од најкрупнијих птица у Србији – кудрави несит, највећи у породици несита, у народу познатој и као пеликани.


Ова импозантна птица, од кљуна до репа може бити дуга 183 цм, а њен распон крила сеже до невероватних 320 центиметара. Тешка и до 13 килограма, једна је од најмасивнијих летачица на свету. На потиљку има дуже, разбарушено перје по чему је и добио назив. Лепоти и лаком препознавању овог пеликана доприноси дуг, наранџасти доњи део кљуна који у сезони парења постаје црвен! Иако се може чинити као егзотична птица далеких крајева, кудрави несит је у 19. веку у Србији био гнездарица, али је нестао до половине 20. века услед исушивања пространих ритова, бара и мочвара за потребе пољопривреде, прогона, изградње бројних насипа и канала. У 21. веку боравак кудравих несита био је бележен неколико пута, али није било сумње о гнежђењу.


„Кудрави несити су и овог јануара наши гости на Дунаву у Неготинској крајини! Током 3 дана претраживања за време Међународног пописа птица водених станишта забележили смо бар 6 птица. Од тога 4 су биле младе, те по једна одрасла и незрела птица”, рекао је Марко Шћибан, координатор Међународног пописа птица водених станишта у Србији.

„Учестали налази ове строго заштићене врсте у последњих неколико година на Дунаву у Неготинској крајини буде наду да ће кудрави несити у Србији можда пронаћи и одговарајуће станиште за гнежђење у будућности”, каззао је Шћибан.


Кудрави несит једна је од 12 циљаних врста птица које покушавамо да заштитимо у оквиру „Danube Free Sky Life” пројекта – међународног пројекта очувања птица дуж реке Дунав. Међу највећим опасностима за птице дуж Дунава су судари са жицама далековода и струјни удари.

„За сада код нас нису бележена страдања несита од судара са проводницима далековода. Надамо се да ће наставити да безбедно зимују код нас и да су већ научили да избегавају далеководе код хидроелектрана Ђердап 1 и Ђердап 2”, додао је Шћибан.

 


ГЗС/Рина




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ORNITOLOGIJA PTICE KUDRAVI NESIT DUNAV

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.622.298 посета
Тренутно на сајту: 463 посетилац(a)