У току постављање лед расвете у Чачку 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
У току постављање лед расвете у Чачку
Trenutno na sajtu: 400       |       Podeli:
06.03.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - У Чачку је у току постављање лед расвете најсавременије генерације, која ће заменити

постојеће светиљке са натријумовим, метал – халогеним и живиним изворима високог притиска. Планирана је замена 11.513 сијаличних места, а ова инвестиција инвестира се из буџета Града Чачка са 360 милиона динара. Рок за завршетак радова је 100 дана, а гарантни рок за уграђене светиљке је 10 година. Према идејном пројекту 7.137 лед светиљки биће постављено на градском, а 4.376 на сеоском подручју.

Укалањају се старе сијалице и мењају енергетски ефикасном лед расветом, која за 15 процената троши мање електричне енергије у односу на класичну сијалицу. Према речима градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, на тај начин ће се постићи велика уштеда.

„Током децембра и јануара нешто више од 43 милиона динара дато је из буџета Града за јавну расвету. Овом заменом уштедећемо велики новац. Инвестиција јесте скупа, и новац који улажемо је огроман, али очекујемо да тај новац који инвестирамо заправо уштедимо заменом расвете током три године. Тај модел је одличан за град и имаћемо велике уштеде, а потрудићемо се да и приходи буду што већи”, рекао је Тодоровић.

Цео пројекат је вредан 360 милиона динара, ове године одвојена је једна трећина односно 120 милиона, док ће 2024. године бити опредељена друга трећина новца, а 2025. и трећа, по 120 милиона динара.

Планирано је и постављање 547 нових лед даљински управљивих светиљки у централним и најзначајнијим градским саобраћајницама, као и на јавним површинама. Таквих светиљки у Чачку има већ 419, па ће са додадтном расветом, ЈП „Градац” преко мониторинг центра, управљати са 966 светиљки. У сваком тренутку биће могуће њихово подешавање и увид у функционисање. На систем од преосталих 11.000 светиљки, такође је могуће накнадно уградити уређаје за даљинско управљање.

 


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak led rasveta postavljanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.424.376 посета
Тренутно на сајту: 401 посетилац(a)