Матић: Нема места паници због цена и снабдевености тржишта 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Матић: Нема места паници због цена и снабдевености тржишта
Trenutno na sajtu: 290       |       Podeli:
01.06.2022 | 0 коментар(а)



Министарка трговине туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је данас да нема места паници
Матић: Нема места паници због цена и снабдевености тржишта, Фото: ГЗС

када је реч о ценама и снабдевености животним намирницама.
Она је оценила да су проблеми са ценама и брига о снабдевености узроковани спољним факторима и дешавањима у свету.

"Много очекујемо од мера које би требало да донесе Централна европска банка а односе се на заустављање инфлације, јер је инфлација коју осећамо увезена и док Европска централна банка не предузме мере нећемо ни ми овде осетити бољитак" рекла је Матић за Тањуг.

Навела је да се после доношења ових мера очекује олакшање.

Додала је да је снабдевање код нас, а посебно кад је реч о храни боље него у многим другим земљама и да је тако било и за време ковида.

"Видели смо да је било проблема, поготову због шпекулативних радњи рецимо око шећера. Неодговорни трговци, зеленаши су кажњени и биће процесуирани и таква понашања држава неће толерисати. Промптно смо реаговали и брзом акцијом и пореске и тржишне инспекције и полиције", рекла је она.

Навела је да казна за овакве радње, поред новчане, може да буде и забрана бављења трговином.

Матић је нагласила да нема места паници када је реч о шећеру и да наша земља производи сасвим довољно шећера за своје потребе и извози га а тренутно шећеране испоручују малопродајним ланцима дупло веће количине шећера од уобичајених како би се створени притисак смањио.

Навела је да је сада благо порасла потреба за шећером због прављења џемова и сокова али да је проблем који је постојао био проузрокован шпекулативним радњама.

"Такође и чињеницом да смо ми у једном тренутку имали килограмска паковања са мањом ценом од већих паковања и да су фирме које се баве прерадом схватиле да им је јефтиније да купују на велико килограмска паковања него већа паковања. У томе је дошло до поремећаја а када је влада донела уредбу и ова паковања и цену килограмску нивелисала дошло је до отклањања ове нелогичности, која је била један од узрока поремећаја", рекла је министарка.

Споразум са Русијом о гасу одлична вест за Србију

Продужење важења Уредбе Владе Србије о гориву је у функцији заштите стандарда грађана и нормалног функционисања живота, јер су енергенти предуслов за то а њихова цена је важна и за одређивање инфлације и то је један од разлога зашто је Влада одлучила да уредба и даље буде на снази, изјавила је за Тањуг министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Она је оценила да је веома добро што је председник Србије Александар Вучић постигао са Русијом споразум о гасу и да се очекује да ће се након тог договора крај године дочекати много мирније и да ће то утицати на повољнију ситуацију са енергентима.

"То је веома добра вест која ће позитивно утицати и на даље инфлаторне притиске у Србији", истакла је Матић..

Када је реч о самиту Отвореног балкана у Охриду који је планиран за 7. и 8. јун и где се очекује да и Црна Гора буде посматрач, министарка је рекла да је иницијатива Отворени Балкан добра перспектива за цео регион.

"Добро је што ће доћи и црногорски премијер Дритан Абазовић и то је корак ближе придруживању Црне Горе овој иницијативи која има за циљ да нас уједини у економском бољитку" рекла је она.

Матић је навела да би на самиту требало да се потпише више споразума и меморандума који ће олакшати промет роба и услуга и да ће грађани на тај начин осетити бенефите ове иницијативе.

Матић: Туристичка сезона добро почела, очекујем добру годину

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је данас да очекује добру туристичку сезону на шта упућују и досадашњи подаци према којима је до 25. маја у Србији било више од 1,2 милиона туриста и забележен је пораст броја долазака странаца за 162 одсто.

Подсетила је да је 2021. била одлична и рекордна са девизним приливом већим од 1,5 милијарди евра и са више од два и по милиона туриста.

"Имамо и пораст девизног прилива и то нас охрабрује да ће ова година бити још успешнија него прошла. Туристичка организација Србије је појачала промотивне активности, посебно када је реч о регионалном тржишту јер су наши највернији и најбројнији гости из региона", рекла је министарка за Танјуг.

Када је реч о ценама роминга и његовом укидању подсетила је да у земљама Западног Балкана роминга више нема.

"У Бриселу 6. и 7. јуна почињу разговори и са земљама Европске уније о смањењу и постепеном укидању роминга Западног Балкана са ЕУ. Са Грчком имамо споразум о смањењу цена роминга, а представници Западног Балкана ће у Бриселу са Европском комисијом разговарати о томе како се може постепено смањити роминг Западног Балкана и ЕУ", рекла је за Танјуг министарка Татјана Матић.

 

 

 

ГЗС / Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.463.271 посета
Тренутно на сајту: 290 посетилац(a)