Мештани Заблаћа црвенели пред чувеним нобеловцем 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Мештани Заблаћа црвенели пред чувеним нобеловцем
Trenutno na sajtu: 465       |       Podeli:
13.02.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Кућа у којој је 10. марта 1880. године у чачанском селу Забалаће рођен један од највећих српских песника, Владислав Петковић Дис,
Дисова кућа у Заблаћу, фото: РИНА

сада је права руина - запуштена и на ивици рушења.

„Требало је ово одавно средити, ја сам овде више од 50 година и она одувек стоји тако. Треба повести рачуна да та кућа буде достојна имена нашег великог песника”, кажу мештани Заблаћа.

Због стања у ком се налази Дисов родни дом, Чачани су црвенели и пред угледним гостима и зато се у граду на Морави често може чути “нит мање куће, нит веће бруке”.

Данка Шушић, фото: РИНА

„Пре неколико година на Дисово пролеће долазио је нобеловац Петер Хандке и питао је где се налази Дисова родна кућа. Желео је да је види, а нас је било срамота да му је покажемо и било нам је непријатно да он види у каквом се стању заправо налази. Рекли смо му да је то много далеко и да не можемо да га одведемо”, каже Данка Шушић из Заблаћа.

Ипак, не може се рећи да је Чачак заборавио Диса, градска библиотека носи име овог познатог песника и дуже од пола века организује песничку манифестацију “Дисово пролеће”, а и основна школа у родном Заблаћу носи његово име.

„Дису као песнику ми не можемо да се одужимо дуги низ година из разлога што је један од највећих српских песника, а ми као школа смо изузетно поносни пошто носимо његово име и што је управо одавде потекао”, каже директор школе.

Дисова родна кућа данас је руина, фото: РИНА

Идеја да се Дисова родна кућа обнови постоји већ годинама, али да би се реализовала потребно је решити имовинско-правне односе пошто објекат има више наследника и власника.

„Ми смо определили средства за ову намену за реконструкцију Дисове куће у Заблаћу, међутим, та инвестиција биће реализована у наредној половини године кад ћемо имати ребаланс буџета. У међувремену сувласничка структура је значајно измењена и у том случају више немамо 16 сувласника, него два и сада је много лакше преговарати”, каже Милица Дачић, заменик градоначелника Чачка.

Још 1910. године Дис је написао песму “Наши дани”, а стихове “подиго се трули задах пропадања, умрли су сви хероји и пороци” и данас би потписао кад би видео у каквом стању се налази његова родна кућа.

 

ГЗС/РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PESNIK VLADISLAV PETKOVIC DIS KUCA ZABLACE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.762.604 посета
Тренутно на сајту: 464 посетилац(a)