Табаковић: Инфлација на крају године дупло мања него на почетку 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Табаковић: Инфлација на крају године дупло мања него на почетку
Trenutno na sajtu: 441       |       Podeli:
06.03.2023 | 0 коментар(а)



„Фебруарске макро пројекције у Србији указују на поправљање у свим сегментима и инфлација би на крају године

требало да буде двоструко нижа него на почетку”, изјавила је данас гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Она је на отварању јубиларног 30 Копаоник бизнис форума истакла да се стабилност и мир не смеју олако схватати и да је Србија показала да имамо и знање и жељу да јачамо отпорност српске економије.

Како је навела, инфлација достиже вишедеценијске максимуме у великом броју земаља, а у Србији су у 2022. на инфлацију највише утицали цене енергената и хране.

"У Србији нисмо закаснили са реакцијом, постепено смо од октобра 2021. године заоштравали монеталне услове, прво повећањем извршне репо стопе. Монетарне услове прилагођавамо чешће и то нам даје флексибилнст у вођењу монетарне политике", рекла је Табаковић.

Додала је да се од априла лани повећава референтна камата стопу и да је она повећана са један одсто на 5,5 одсто.

"Помогли смо и отплату кредита, а мере Владе Србије ублажиће утицај трошковних притисака из иностранства на грађане И привреду", истакла је Табаковић.

Инфлација би 2023. И 2024. године, према њеним речима, требало да буде нижа од пројектоване.

Као веома позитивно је навела то што је учешће проблематичних кредита спуштено на три одсто, што је најнижи ниво до сада, те очување доброг нивоа јавног дуга и стабилног банкарског сектора.

"Циљ за одржив раст је увек опстајао, јер нема алтернативу. Чињеница је да за модел одрживог раста и развоја не може бити пречица, мора да постоји стабилност, политичка, макроекономска и финансијска, јер су његов важан предуслов. Ту се сусрећу интереси свих", истакла је Табаковићева.

 

 

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


tabakovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.340.559 посета
Тренутно на сајту: 442 посетилац(a)