Naučni skup o delu kralja Milana Obrenovića 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Naučni skup o delu kralja Milana Obrenovića
Trenutno na sajtu: 412       |       Podeli:
11.03.2024 | 0 коментар(а)



Nova Varoš - Krajem avgusta Filozofski fakultet iz Beograda i IIC „Stari Vlah“ organizuju naučni



skup o životu i delu prvog srpskog kralja „posle Kosova“. Knez i kralj Milan Obrenović – reformator, vojnik i diplomata – srpska država postala nezavisna (1878), a ubrzo potom uzdignuta i na rang kraljevine. Pomoć srpskom narodu pod osmanskom vlašću.

Krajem avgusta održaće se u Novoj Varoši naučni skup posvećen prvom srpskom kralju „posle Kosova”, Milanu Obrenoviću (1854–1901), vladaru za vreme koga je srpska država postala nezavisna (1878), a ubrzo potom uzdignuta i na rang kraljevine. Skup orgnizuje Filozofski fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz podršku Istraživačko - izdavačkog centra „Stari Vlah”.

Povod za održavanje naučnog skupa je 170 godina od rođenja kralja Milana. Naučnici različitih oblasti interesovanja daće doprinos jasnijem razumevanju, kako uloge kneza i kralja Milana u razvoju srpske države 19. veka i njene pozicije u međunarodnim odnosima tog vremena, tako i unutrašnjem razvoju srpskog društva u periodu Milanovog vladanja (1868–1889).

Organizatori naučnog skupa najavljuju u prvom broju časopisa „Stari Vlah” (promocija 22. marta) da će niz saopštenja osvetliti šta je srpska vlast tog vremena preduzimala u cilju ostvarenja osnovnih ciljeva nacionalne politike – oslobođenja srpskog naroda van granice Kneževine/Kraljevine Srbije. Takođe, biće ukazano i na ulogu kneza i kralja Milana kao reformatora, posebno u pogledu reformi srpske vojske i njenog uzdizanja na viši nivo. Pored toga, na skupu će biti reči i o merama koje je srpska država preduzimala u cilju pružanja pomoći srpskom narodu pod osmanskom vlašću, uključujući i teritoriju današnje novovaroške opštine, a ta pomoć se posebno ogledala u dostavljanju neophodnog školskog materijala i davanja pomoći crkvama.

Spomenik majoru Iliću i javorskim junacima iz 1876. godine, Foto: D. Gagričić

Nakon više od 20 godina u Novoj Varoši se održava naučni skup, na predlog našeg zemljaka dr Žarka Ilića, sa katedre Filozofskog fakulteta za Istoriju srpskog naroda u novom veku.

„Naučni skup, pored svog značaja za jasnije i tačnije razumevanje značaja dinastije Obrenović u istoriji srpskog naroda tokom druge polovine 19. veka, ima za cilj i da podstakne razvoj naučnog života, kao i održavanje naučnih skupova u manjim mestima, uglavnom skrajnutih i nevidljivih na mapi naučnog života”, ističe dr Žarko Ilić, član Organizacionog odbora.

O Javorskom ratu

„Deo vladavine kneza Milana obeležen je i Prvim i Drugim srpsko-turskim ratom (1876–1878), a tokom tih ratova operacije su se vodile i na prostoru Starog Vlaha i one će, takođe, biti u fokusu radova pojedinih učesnika skupa koji će doneti nove poglede na dešavanja u tim turbulentnim vremenima”, naglašava dr Žarko Ilić.

 

Zlatarinfo, D. Gagričić / GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VESTI KRALJ MILAN JAVORSKI RAT SRPSKO TURSKI RAT STARI VLAH

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.335.629 посета
Тренутно на сајту: 413 посетилац(a)