Čačak je dobio mesto susreta za kulturnu diplomatiju 


Zbog početka raspusta pojačan saobraćaj na važnijim putnim pravcima              Seoski višeboj u Jablanici od 14. do 16. juna              U nedelju preventivni pregledi u čačanskoj Opštoj bolnici              Šokiran sam neistinama koje je iznela Jerotijević preko političkog „biltena” Ozon pres              Počele prijave šteta u Gornjem Milanovcu              Vladimir uzgajivač prasića iz Prijevora o novoj aplikaciji za tovljenje svinja              Svečano otvaranje Radničkih sportskih igara u nedelju              Postignut načelni dogovor u četiri tačke sa malinarima i hladnjačarima              SOČ osudio navodno nasilje, da li je „napad” izmišljen utvrdiće nadležni              Srbiju čeka sunčan i topao vikend, temperatura do 30 stepeni              Zvaničnici lokalnih samouprava Prijepolja, Priboja i Nove Varoši uputili su čestitke povodom nastupajućeg Kurban bajrama              Od sutra počinje kontrola vozača trotineta             

 
Čačak je dobio mesto susreta za kulturnu diplomatiju
Trenutno na sajtu: 254       |       Podeli:
23.05.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - Prijemno - izložbeni salon hrama Vaznesenja Gospodnjeg, danas je svečano otvoren na spratu Parohijskog doma.
Foto: GZS




U njemu je stalna postavka pod nazivom „Riznica Sabornog hrama Vaznesenjeg Gospodnjeg u Čačku”. Autori izložbe su dr Vuk Dautović, naučni saradnik Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta i protojerej dr Slobodan Jakovljević.

Parohijski dom

„Veliko je zadovoljstvo da posle nekoliko godina zajedničkog rada ovaj naš posao prikažemo i predstavimo. Čačak je jedan od retkih gradova koji na ovako zaokružen način svoju prošlost može da prikaže, a bitno je da ona samo nije vezana za istoriju crkve, već sve ono što je kulturna istorija Čačka u proteklih 200 godina se prolama kroz ove predmete. Čačak je dobio jedno mesto, koje je mesto susretanja pod blagoslovom crkve, sa izložbenim predmetima. Ova mesta svuda u svetu postoji i ona su ona fina mesta susreta i diplomatije”, rekao je dr Vuk Dautović.

Dr Vuk Dautović, naučni saradnik Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta

Čitav mobilijar koji se sastoji od nameštaja i izložbenih vitrina u potpunosti je finansirao grad Čačak. Hram Vaznesenja Gospodnjeg pobrinuo se za prateće uređenje prostora, konzervaciju predmeta i u skladu sa izdavaštvom Eparhije Žičke objavljivanja je stručno - naučna monografija „Riznica Sabornog hrama Vaznesenjeg Gospodnjeg u Čačku”.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je da je ovo još jedan dokaz da zajedno Vlada, Ministarstvo kulture, grad Čačak sa svetom crkvom mogu da rade i prave ovako sjajne stvari. „Ono što je nama prva prestonica kulture donela već se kruniše, prvo Etnološkim muzejom, stalnom postavkom našeg muzeja Hrama Vaznesenja Gospodnjeg a nastavljamo dalje. Uskoro ćemo otvoriti Muzej košarke, uređivati kulturno-istorijske spomenike, raditi na pojačanju naše Gradske biblioteke, Narodnog Muzeja, Arhiva. Negovati novu ustanovu kulture za negovanje tradicija. Mnoge stvari koje smo uradili uz blagoslov Vladike žičkog Justina od živopisa našeg Hrama i sve ono što radimo uz podršku oca Marka i oca Dula, bivšeg i sadašnjeg starešine Hrama. Naravno i protonamesnika Mića Petrova i sve braće u Hristu, da svima služi na čast svim hristoljubivim građanima Čačka da mogu da koriste na sreću i spasenje”, rekao je Todorović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović

Gradonačelnik se zahvalio Ministarstvu kulture, ministarki Maji Gojković i ministru Nikoli Selakoviću koji su imali poverenja da ovakve velike i bitne stvari mogu da se urade.

Ministar kulture Nikola Selaković rekao je da Hram Vaznesenja Gospodnjeg predstavlja srce ovog grada i to srce koje je davalo impuls njegovog razvoja kroz vekove.

Ministar kulture Nikola Selaković

„Koliko je ovaj hram bio značajan govori i činjenica da se našao prvi na ataku viševekovnih okupatora, i da je dva puta pretvaran u bogomolju drugovercima. Ova izložba koja nas danas okuplja pokazuje jednu bogatu istoriju ne samo SPC, ne samo u Čačku, već i istoriju grada nakon obnove naše državnosti u 19. veku. Ta istorija je prilično bogata, a kroz nju možemo da sagledamo i ulogu SPC kako u izgradnji i očuvanju i unapređenju duhovnosti našeg naroda tako možemo slobodno reći i o očuvanju kulturne baštine srpskog naroda ovog kraja. Sve što se ovde vidi sačuvala je naša crkva i svi oni koji tvrde da je ona gušili ili sputavala razvoj kulture treba da poseti svaki muzej, od muzeja SPC u Beograd, pa do ovog novootvorenog muzeja u Čačku i da se uveri u nešto sasvim suprotno. To može da priča samo onaj koji o tome malo zna, o našoj kulturi ili da krivotvori nešto što predstavljaju istorijske činjenice. Kroz ovu izložbenu postavku i kroz ono što sam od autora čuo, vi možete da ovde vidite ne samo istorijat crkve već je prožeta nit istorije čitavog našeg naroda. Ovde nije Jevanđelje koje je Čačanima poslao nemački, već ruski car”, rekao je Selaković.

Protojerej dr Slobodan Jakovljević

Protojerej dr Slobodan Jakovljević rekao je da je stalna postavka riznice Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku nastala blagoslovom, sada već njegovog visokog preosveštenstva, mitropolita Žičkog Justina.

„Svi eksponati su svedočanstvo da je crkva za potrebe bogosluženja uzimala ono najbolje u tom vremenu, majstore, materijale a da je fenomen ktitorije i etos zadužbinarstva bio i te kako razvijen u periodu 19. i prve polovine 20. veka. Svi ovi eksponati ispunili su svoju svrhu pre svega kao garant opstanka bogosluženja a to je i opstanak srpskog naroda.Napomenuo bih da imamo i tri rukopisna Jevanđelja iz 16. veka, vrlo dragocene rukopise, jedno iz Nikolj Pazara prepisano 1554. godine, drugo sa kraja 16. veka iz Svete Trojice Pljevaljske a treće iz Štitkova. Ono što bih posebno izdvojio svakako su tri rukopisna jevanđelja, veoma stara i veoma važna nastala u 16. veku, kao i primerak Miroslavljevog jevandjelja koji je odštampao kralj Karađorđević u 300 primeraka u Beču, ali je tih primeraka ostalo samo osam i jedan se nalazi kod nas. Takođe tu su i jako retki predmeti služavnik i drugi koji svedoče o održanju pravoslvane vere i obnovi crkve i nakon teških vremena. Takođe, jedan poseban primerak koji se nalazi samo kod nas jeste knjiga kumstava Karađorđevića. Oni su kumovali širom Jugoslavije pravoslavnoj i katoličkoj deci, a čak i šišanjem kose muslimanskoj deci. Ovaj muzej je naše zajedničko delo za ponos i dugujemo zahvalnost svima koji su pomogli da se ova naša zamisao ostvari, rekao je  Jakovljević.


GZS




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti cacak muzej crkva postavka riznica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 162.857.128 посета
Тренутно на сајту: 256 посетилац(a)