Традиција се наставља: Божићна вожња и ове године у селима око Тополе 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Традиција се наставља: Божићна вожња и ове године у селима око Тополе
Trenutno na sajtu: 643       |       Podeli:
07.01.2021 | 0 коментар(а)



Топола – Најрадоснији хришћански празник Божић прославља се у Тополи уз бројне обичаје. После богате гозбе и ломљења чеснице домаћини куће би се упутили у Божићну вожњу,

која је на селу али и у граду обичај који се не изоставља. Некада су се организовале шетње на коњима, после окупљања у селу, домаћини би кренули од куће до куће. Свако би их испред куће сачекао и изнео послужење вино, ракија, мезе и тако до мрака.

Са доласком трактора обичај се променио, па су ови четвороточкаши постали превозно средство у Божићној вожњи. Тако је било и на овај Божић, када је на десетине трактора засвирало селима око Тополе.

Трактористи у Војковцима, фото: ТопПрес

„То је обичај који су нам наши дедови оставили у аманет и без обзира како је напољу ми се окупимо и возимо. Некада запреге и коњи, данас трактори али је битно да се обичај не заборави. Верује се код нас у селу да ако се данас провоза трактор целе године ће нам послови у пољу ићи како треба – кажу за ТопПрес домаћини из Липовца.

Своје четвороточкаше на друм су истерали и домаћини у Војковцима, али и у другим селима ове општине.

ГЗС/ ТопПрес

Божићна вожња у Липовцу, скуп код хладњаче у селу, фото: ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Topola voznja traktori bozic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.401.035 посета
Тренутно на сајту: 644 посетилац(a)