Мониторингом установљено да на Голији живи око двадесетак медведа 


Preko 1000 vozila u koloni, potpuni kolaps ka Zlatiboru              Festival profesionalnih pozorišta Srbije u Užicu od 13. do 20.maja              U Srbiji u martu više turista za 11,7 odsto nego pre godinu dana              Potpisani ugovori za pošumljavanje sa 38 lokalnih samouprava - novi drvoredi u Čačku, Ljuboviji, Arilju              Danas Komaranska košija na Boretinom brdu              Večeras na Kraljevom trgu koncert Baneta Mojićevića              Čačani će sutra u Borčevoj hali uživati uz pesme Lexington benda             

 
Мониторингом установљено да на Голији живи око двадесетак медведа
Trenutno na sajtu: 299       |       Podeli:
14.04.2018 | 0 коментар(а)



Национални дан заштите природе обележен је данас у ивањичком селу Девићи, где су представљени резултати мониторинга мрког медведа у Парку природе Голија,

са аспекта живота људи и медведа на заједничком простору. Пројекат се реализује кроз систем сталног праћења и анализу укупног стања популације, ареала и станишта медведа на простору Голије.

Према првим, прелиминарним проценама, може се констатовати да се ради о барем 15 до 20 стално или повремено присутних јединки оба пола и различитих узрасних категорија.Становништво овог подручја уплашено је јер медведи све ближе прилазе кућама, а често праве и велике штете у пчелињацима, нападају домаће животиње и сеју страх код људи.Љубиши Стојковићу из Коритника ушетале су се у пчелињак и направиле хаос.Дошетао ми се ту до испред куће, ушао у пчелињак. Непријатна је ситуација када видите разрушене кошнице, испревртано све, али шта да радим, покушаћу да заштитим тј. оградим простор и добијем неку накнаду за штету. Јасно ми је да медвед мора живети на овим просторима али ваљало би да му не буде храна баш мој пчелињак. –каже Стојковић.

Управо је циљ свих који се баве заштитом природе проналажење решења заједничког живота медведа и људи на планинским висовима. Зато се опремају хранилишта за ове животиње како се не би спуштале у село.

Планирано је да поставимо довољан број хранилишта на удаљенијим локацијама како бисмо спречили медведе да прилазе до насељених делова. Самим тим спречили би сусрете са људима а и заштитили становништво од штета које ове животиње праве. – каже Драгољуб Шеклер, управник Парка природе Голија.

Владан Бједов, шеф Одсека за биодиверзитет Завода за заштиту природе Србије, потврђује да је мониторингом мрког медведа примећено на падинама Голије око двадесетак једники.

По нашој процени има барем пет независних репродуктивних група, а то значи присуство женки са младима. Оне су јако важне за установљење бројности популације на једном одређеном простору јер су везане за простор.– каже Бједов.

Др Предраг Алексић, извршни директор Сектора за шумарство и заштиту животне средине ЈП Србијашуме верује да за људе и животиње има довољно места у простору једне од најбогатијих природних средина, у првом резервату биосфере код нас.

Важно је да сачувамо све угрожене биљне и животињске врсте па и медведа. Без сарадње са локалним становништвом и људима који овде живе било који озбиљан циљ није могуће остварити.-закључује он.

Извор: Инфо лига




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.835.566 посета
Тренутно на сајту: 300 посетилац(a)