Златиборске пршуте спремне за изложбу, данас почиње 19. Пршутијада на Мачкату 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Златиборске пршуте спремне за изложбу, данас почиње 19. Пршутијада на Мачкату
Trenutno na sajtu: 484       |       Podeli:
09.02.2019 | 0 коментар(а)



Чајетина – Овогодишњи сајам сухомеснатих производа, познатији као Пршутијада, одржаће се од 09. до 11. фебруара у златиборском селу Мачкат деветнаесту годину заредом.
Фото: РИНА

Као и обично, најбоље пршуте овог краја биће изложене на штандовима, а посетиоци ће моћи да их дегустирају, али и да их купе.
“Идеја за организовањем Пршутијаде потекла је од локаланих произвођача, јер то је идеалан начин да представе своје производе. Ове године имамо 16 домаћих излагача и госте из Хрватске, Италије и Француске који ће такође представити своје производе. Сајам јесте локалног карамктера, али полако добија и интернационални дух. Стручни жири пар дана пре манифестације узео је узорке и сутра ће на отварању манифестације бити проглашени најбољи и у то у категоријама: говеђа, овчија и свињска пршута, сува сланина и овчија стеља.  За све посетиоце обезбедили смо и вредне награде”, рекао је Миљко Радишић, члан организационог одбора Пршутијаде.



Миљко Радишић, фото: РИНА

Никола Брковић, из села Качер, већ годинама уназад бави се производњом сухомеснатих производа, а Пршутијада на Мачкату идеалан је начин да са поносом представи оно што је направио.
“Производња пршуте за нас није само посао, већ је и традиција која се преноси са генерације на генерацију. Ја сам учио од мог деде, а моји синови од мене. Златиборска пршута специфична је због квалитета меса, климатских услова и струјања ваздуха, али и начин сушења је веома битан. Користимо само хладан дим и то од буковог дрвета, јер он нема штетних материја, а месу даје тај посебан мирис и укус”, рекао је Никола Брковић за агенцију РИНА.



Никола Брковић, фото: РИНА

Пршутијада је само једна од манифестација којом је обогаћена туристичка понуда Златибора и која привлачи бројне посетиоце да буду гости управо ове планине.


Владимир Живановић, фото: РИНА

“Наши капацитети су сви попуњени, али и ми се трудимо да стално радимо и унапређујемо наш туристички садржај. Бројне су манифестације које су одржане ове зиме за све наше туристе. Поред Пршутијаде, где гости могу пробати традиционалне националне специјалитете, средином фебруара одржаће се Сретењски концерт на Краљевом тргу, као и Сретењски маркет у хотелу “Мона”, рекао је Владимир Живановић, директор ТО “Златибор”.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prsuta mackat zlatibor

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.492.663 посета
Тренутно на сајту: 484 посетилац(a)