Тодоровић: Чачак ће бити први град у Србији са рекултивисаном депонијом 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Тодоровић: Чачак ће бити први град у Србији са рекултивисаном депонијом
Trenutno na sajtu: 416       |       Podeli:
02.08.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Прва фаза рекултивације несанитарне депоније Прелићи (зона I) је у току, казао
Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, фото: РИНА

је градоначелник Чачка Милун Тодоровић. Новац за овај изузетно важан пројекат већим делом је добијен од министтарства екологије односно Зеленог фонда у износу од 34. 875. 000 динара док је град Чачак определио 8. 718 960 динара.

Према његовим речима у складу са постојећим стањем сметлишта, са јасно издвојеним зонама I и II, планирне су различите методе за санацију ових зона. За зону I, где се дебљина слоја отпада креће од 0 до четири метра, предвиђено је да се спроведе убрзано контролисано отплињавање, након чега ће се приступа рекултивацији ове зоне.

Санација зоне II започеће планирањем терена, и уређивањем шкарпи око тела сметлишта. Одмах након планирања терена изградиће се ободни канали, а преко тела сметлишта у зони II биће постављена водонепропусна ХДПЕ фолија чиме ће се зауставити стварање процедних вода.

У зони II, која се карактерише далеко већом дебљином слоја отпада у односу на зону I , са висином која на неким деловима иде и преко 1 0 метара, као решење за евакуацију депонијског гаса одабрано је спаљивање на бакљи, које ће се вршити уз помоћ постојећих и нових биотрнова. Спаљивање на бакљи је врста термичког третмана у контролисаним условима температуре и притиска. Третман започиње постављањем система за сакупљање гаса из тела сметлишта.

Постављени биотрнови на депонији Прелићи, фото: ГЗС

Последња фаза санације, каже градоначелник Тодоровић, је рекултивација терена, којом се спречава ерозија површина, а простор бившег сметлишта се безбедно, еколошки и естетски уклапа у окружење.

Тодоровић је истакао да је град Чачак урадио идејни пројекат и за другу фазу рекултивације и да је за реализацију овог дела пројекта већ аплицирано код Зеленог фонда.

“Друга фаза рекултивације је компликованија а самим тим и скупља и коштаће око 125 милиона динара”, казао је Тодоровић.

Градоначелник истиче да ће Чачак бити први град у Србији који ће имати ће имати рекултивисану депонију.

 


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK DEPONIJA PRELICI REKULTIVACIJA TODOROVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.576.330 посета
Тренутно на сајту: 417 посетилац(a)