Ево зашто се магистрални пут од Чачка до Златибора назива још и - “прасе штрасе”! 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Ево зашто се магистрални пут од Чачка до Златибора назива још и - “прасе штрасе”!
Trenutno na sajtu: 421       |       Podeli:
14.04.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Срби су други на свету по количини меса које поједу. На бројним манифестацијма у току
Корица хрскава, боја жућкаста и да се лепи за прсте су одлике доброг печења, фото: РИНА

године кроз целу државу, страда омањи сточни фонд, а онда следе породичне прославе и крсне славе, где се додатно омрси брк.

“У Србији било какаво весеље не може да прође без прасета. Али и кад се тугује, на сахранама и задушницама исто мора на трпези бити прасе, или јагње”, каже Миле Јелић чувени чачански печењар.

А један град у Србији ипак предњачи по броју печењара, а то је – Чачак. Овде се налази преко 100 печењара у којима се служи прасетина или јагњетина, што овај град чини престоницом доброг залогаја. А чачанско печење је посебно из више разлога.

“Искључиво га печемо на дрва у турским пећима и то месу даје посебан укус. Битно је и какво је прасе, па не сме да буде ни много масно, ни мршаво”, прича Владан Јанковић чије печење је надалеко познато.

 Владан Јанковић, печењар, фото: РИНА

Сваки залогај треба да задовољи високе стандарде гурмана и познаваоце доброг печења.

“Корица треба да буде хрскава, месо вруће, да се лепи за прсте и да буде жућкасте боје. Такво је најбоље”, рекао је редовни гост печењара у Чачку, Радоје Поповић.

Килограм прасећег печења је око 1100, а јагњећег око 1600 динара. У печењарама кажу да је свако доба дана добро за печење, а меру одређује апетит госта.

“Велики број Чачана долази код нас на доручак. Али и Кинези и Руси не пропуштају да пробају печење. Странци некад по особи наруче и до килограм, ми им кажемо да је то много. Али често се дешава да у тањирима ништа не остане”, прича Никола Маринковић ситуације које се дешавају у “Печењари код Брана”.

РИНА

Никола Маринковић, фото: РИНА

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prase pecenje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.303.099 посета
Тренутно на сајту: 422 посетилац(a)