Миленко Костић гради и трећу цркву 


Preko 1000 vozila u koloni, potpuni kolaps ka Zlatiboru              Festival profesionalnih pozorišta Srbije u Užicu od 13. do 20.maja              U Srbiji u martu više turista za 11,7 odsto nego pre godinu dana              Potpisani ugovori za pošumljavanje sa 38 lokalnih samouprava - novi drvoredi u Čačku, Ljuboviji, Arilju              Danas Komaranska košija na Boretinom brdu              Večeras na Kraljevom trgu koncert Baneta Mojićevića              Čačani će sutra u Borčevoj hali uživati uz pesme Lexington benda             

 
Миленко Костић гради и трећу цркву
Trenutno na sajtu: 300       |       Podeli:
02.02.2019 | 0 коментар(а)



Чачак /РИНА/ – Миленко Костић почео је припреме за градњу нове цркве, поред свог имања у Лозници
Фото: РИНА

на Јелици. Власник „Ауто чачка” показао нам је нацрт портала будуће богомоље, из идејног пројекта.

- Нови храм, највероватније, биће посвећен Светом Николи – рекао је Костић за агенцију РИНА.

Он је, иначе, већ саградио две цркве у свом драгачевском завичају.

Храм у Ртима, посвећен Светом Илији, освештан је 2. августа 2013. и то је нова и једина црква у овом селу, подигнута на месту старе коју су Турци запалили у доба Првог српског устанка. И ова је једнобродна брвнара као и претеча.

Богомољу је Костић саградио на земљишту праотаца, где је рођен и његов деда Стеван (1888 – 1955).

- У Рти сам дошао да бих купио једну парцелу на дедовини и видео крст на месту срушеног храма. Рођаци су ми испричали да је ту некад постојала црква, сабориште и место с којег се кретало у ратове, и веле да је то била земља мог прадеде Радована на којој се родио деда Стеван. Верујем да нисам тог дана случано дошао у Рти, и нешто ми је говорило да морам да обновим ову светињу – каже Костић.

Црквица је у свему налик брвнарама какве су по селима подизали наши преци, изузев шиндре. Морала би често да се мења, па је стављен цреп. Са 42 квадрата довољна је селу од 147 домаћинстава и 493 душе. Брвна су дебљине 14 х 14 центиметара а дуборезни иконостас за 11 икона урађен је у уметничкој радионици браће Слободана и Зорана Копривице у Лучанима.

- Брвнара је лепша од камене цркве, топлија је, а и краће траје. Зато ће земљаци чешће морати да је обнављају, и чешће Бога да се сете – објашњава Костић.

Он је, иначе, 2001. године, у родном селу Котражи подигао камену богомољу посвећену Светом Пантелији. Ту му се 1915. године деда Стеван привенчао у засеоку Чакаревићи, ту су се родили и његов отац Душан, а и Миленко, и саграђена је такође на црквишту, на његовој очевини. Ове две цркве међусобно су удаљене четири километра.

- Често су ми у сан долазили деда Стеван и отац Душан, говорили ми да подигнем ове белеге, и то је за мене била запосвест – рече Костић.

Миленко Костић је, иначе, данас најбогатији Чачанин, оснивач и власник предузећа „Ауто Чачак”. Поред ове две цркве које је сам подигао, помогао је и градњу више других. Истинита је анегдота да су му мајстори, довршивши градњу цркве Св. Пантелије у Котражи, на крају предложили да уложи још новца и купи громобран, на шта је ктитор одречно узвратио.

- Нема потребе. Ово је божја кућа, и онај чија је сам ће да је сачува од грома.

ГЗС / РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.830.417 посета
Тренутно на сајту: 300 посетилац(a)