Za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja 400 miliona dinara 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja 400 miliona dinara
Trenutno na sajtu: 380       |       Podeli:
24.04.2023 | 0 коментар(а)



Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je Javni poziv za dodelu novca za unapređenje energetske efikasnosti



u objektima od javnog značaja u gradovima i opštinama. Obezbeđeno je 400 miliona dinara za podršku projektima na lokalnom nivou.

Na javni poziv mogu da se prijave sve jedinice lokalne samouprave i da predlože svoje projekte unapređenja energetske efikasnosti. Novac može da se koristi za zamenu prozora i vrata, unapređenje izolacije zgrada, zamenu kotlova efikasnijim i ugradnju toplotnih pumpi, ugradnju solarnih kolektora za toplu vodu, modernizaciju javnog osvetljenja i ugradnju solarnih panela. Najveći iznos po projektu je 30 miliona dinara. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović kaže da je najjeftinija električna energija koja se ne potroši i zato moramo da unapređujemo energetsko stanje javnih zgrada.

Novina u odnosu na prethodne javne pozive je da će se pri ocenjivanju predloga posebno vrednovati projekti u opštinama koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha. Za razliku od drugih lokalnih samouprava koje mogu da konkurišu sa jednim projektom, opštine koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha imaju pravo da prijave dva projekta.

Ministarka je ukazala da je to prilika da opštine dobiju subvencije od države za svoje projekte, koje mogu ići i do 70 odsto vrednosti radova, a u najnerazvijenijim opštinama u Srbiji i u većem procentu.


Očekuje se da će se u objektima ostvariti ušteda energije od 30 do 50 odsto godišnje, u zavisnosti od mera koje se primenjuju, što će uticati na smanjenje troškova grejanja zimi i hlađenja leti, kao i na smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu.

Javni poziv je otvoren do 2. juna, a rešenje o dodeli novca trebalo bi da bude doneto u prvoj polovini jula.

 

 

GZS / RTV




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.440.476 посета
Тренутно на сајту: 381 посетилац(a)