Нема Сабора, нема ни доктора у Гучи 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Нема Сабора, нема ни доктора у Гучи
Trenutno na sajtu: 455       |       Podeli:
22.07.2020 | 0 коментар(а)



Гуча – Вечито заљубљен у Гучу и Сабор, лекар др Душан Миливојевић Баја (70) из Штутгарта не пропушта ниједно светско првенство трубача

у свом завичају иако живи далеко. Али, дошао је дан да се предомисли.
- Мислим да сам био на свим саборима, али ове године нећу доћи. Кад нема Сабора шта да радим ту – казао нам је Миливојевић данас телефоном, позивајући из Штутгарта телефон „Гласа западне Србије”.
Зове са посла, каже са ординацијом и даје нам земљачки савет како да се одбранимо од вируса.
- Држи се онога што лекари кажу и успут попиј неку ракијицу.
Иначе, свих претходних лета, како почне август, др Миливојевић, некад чачански гимназијалац, оставља стетоскоп и мантил, седа у авион и полази ка Гучи. И тако сваке године, још тамо од деведесетих. Лекар који деценијама држи ординацију у главној улици Штутгарта (Кенингштрасе) од детињства не пропушта Саборе трубача, само што му је онда било много ближе пошто је одрастао у десетак километара удаљеној Котражи.

Концерт у Гучи на 50. Сабору, плесна група из Јерусалима (Израел)

-Пацијентима у Немачкој, да могу, као терапију преписивао бих три дана Гуче. То је лек – каже др Миливојевић.
То је и најкраће објашење због чега и славни и незнани сваког жарког лета преваљивали мора и океане и хиљаде километара само да би било део Драгачевског сабора.
Био је опчињен умећем Бобана Марковића из Владичиног Хана и на Сабору 2003. опкладио се са славним трубачем да ће и он научити да свира трубу. Вратио се у Штутгарт, узео учитеља и већ најесен позвао телефоном Бобана и на слушалицу му трубом одсвирао „Црни воз”.
Годинама је увек одседао у соби 205 гучког хотела „Златна труба” и тај кључ вазда је био остављен за њега. Хотел је 2011. морао да буде затворен због пада у стечај, али то није обесхрабрило доктора па је из Немчке позвао Чачак и дописника „Политике” замолио:
- Не знам како, али заврши ми да ја спавам у мојој соби.
Стицајем околности, суд је одоборио стечајном управнику да кухиња и тераса хотела раде за време 51. Сабора, па није био проблем примити на конак и једног госта из Немачке.
Полазећи ка Србији он увек понесе и три пара одела пошто кућни савет жели да изгледа као господин. Али, у Гучи, дабоме, и не отвара тај кофер, већ носи фармерке и мајицу. И, разуме се, воли да седи под шатром. Зато се и продавац парадајза из Ивањице пребацио, мислио је да је доктор власник шатре „Под липом” јер га стално виђа ту, и упитао га колико парадајза да му дотера.
- Двеста кила – одговорио је доктор као из топа и отишао.
После једног сата, човек је допремио парадајз и почео да ређа гајбице, а прави власник шатре, Миле Лучић, упитао Ивањичанина га шта то ради.
- Ево, истоварам, газда наручио.
Нема везе докторе за ову, видећемо се идуће године ако вишњи дозволи.

ГЗС/ Г. Оташевић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sabor guca

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.141.612 посета
Тренутно на сајту: 456 посетилац(a)