Појавио се белоглави суп Дарко - пре 15 година упао у Сјеничко језеро и нестао 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Појавио се белоглави суп Дарко - пре 15 година упао у Сјеничко језеро и нестао
Trenutno na sajtu: 437       |       Podeli:
11.02.2023 | 0 коментар(а)



Сјеница - Након 15 година од како је нестао Дарко белоглави суп је пронађен, иако су у Фондацији за заштиту птица грабљивица
Илустрација, фото: РИНА

мислили да није преживео, преноси агенција РИНА.

- Чудан је осећај када после 15 година препознате супа за кога сте веровали да није преживео. Као да сте срели старог пријатеља. Белоглави суп Дарко упао је у Сјеничко језеро 2. августа 2007. У то време још није био изграђен прихватни центар за опоравак супова па су птице опорављане у неусловним просторима по шталама, гаражама или подрумима, објавили су чланови Фондације за заштиту птица грабљивица на свом фејсбук профилу.

Да неби малтретирали птицу неусловним смештајем тим Фондације тада је брзо реаговао и маркирао и пустио Дарка већ 8. августа 2007. Од тада га нико више није видео.

- Дарко је први суп коме смо одредили пол и последњи коме нисмо ставили колор прстен јер смо их увели у употребу тек од 2008. Дарку је крилна маркица давно отпала и остао му је само метални прстен који је трајна маркација. Међутим метални прстен се тешко може очитати, једино ако птица поново дође у наше руке било као угинула или ухваћена. Из тог разлога је Дарко остао невидљив за нас све ово времем додају у Фондацији за заштиту птива грабљвица.

Члан Фондације Саша Прерадовић професионални фотограф крајем прошле године израдио је праву студију на фотографисању супова. Анализом фотографија успели су са њих да прочитају метални прстен и идентификују Дарка, заборављеног супа.

- На хранилишту смо бележили старе супове који су поседовали метални прстен али не можемо да их очитамо. То су заборављени најстарији супови стари од 20 до 30 година. Зато је неопходно да отворимо клопку за супове јер је то једини начин да дођемо у могућност да идентификујемо ове птице, закључују у Фондацији за заштиту птица грабљивица.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.604.194 посета
Тренутно на сајту: 438 посетилац(a)