Казне тужилаштва ако не објаве информације 


Danas promenljivo oblačno i vetrovito              Vučić: Hoće da ukinu Republiku Srpsku i naplate ratnu odštetu              Počinje pozorišni festival Kustendorf              Nedelja u Bajinoj Bašti rezervisana za besplatne preventivne preglede              Uključen crveni meteoalarm, košava će duvati brzinom većom od 100 kilometara na čas              Najveća barutana na Balkanu slavi 75. rođendan              U nedelju se nastavlja akcija preventivnih pregleda u čačanskom Domu zdravlja              Vlada i prosvetari dogovorili da se u što kraćem roku izmeni Krivični zakon              Čačak privremeno rešio problem odlaganja smeća             

 
Казне тужилаштва ако не објаве информације
Trenutno na sajtu: 306       |       Podeli:
16.03.2017 | 0 коментар(а)



Више јавно тужилаштво је могло и требало, без посебног захтева, да објави информације на којима се заснива став о непостојању било чије кривично правне одговорности

у случају трагичног пада војног хеликоптера када је живот изгубило седам људи”, истиче за Данас Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Подсетимо, јавност је морала 15 месеци да чека на исход преткривичног поступка, да би на крају била обавештена да “нико није крив”. Потом су се у медијима појавиле информације да је поступајући заменица тужиоца Гордана Јовановић преткривични поступак завршила више месеци раније, те да није она потписала белешку да за даљи поступак нема основа, већ је то учинила њена претпостављена, шефица Вишег јавног тужилаштва у Београду, Наташа Кривокућа. Јовановић је након свега постала нотарка.

“Пошто тужилаштво није објавило инфомаације, за белешку која садржи разлоге у прилог таквом ставу заинтересовали су се портал Ранго сикс и Инсајдер. Тужилаштво је одбило њихове захтеве за приступ информацијама, па су се они жалили поверенику. Повереник је донео решења којима је наложио тужилаштву да им стави на располагање тражене информације.

* Шта је тужилаштво навело као разлог за одбијање?

Више јавно тужилашво није понудило ниједан ваљан аргумент због кога би, по мом убеђењу, неспорно право јавности требало ограничити. Одбило је захтеве за приступ информацијама са аргументацијом да се ради о документу “са чијом је садржином јавност већ упозната кроз новинске чланке и објављивањем документације на сајту Министарства одбране. Нису ни тражени ти докуметни, већ докуметни тужилаштва – службена белешка у којој је садржано образложење одлуке да се не покреће поступак у случају пада хеликоптера, која никад и нигде није објављена. Чак и да је та документација објављена, тужилаштво по закону није смело одбити захтев, већ је морало да у одговору означи где и када је тражени документ објављен.

*Решења повереника су донета још крајем прошле године?

Да, и више јавно тужилаштво било је дужно да поступи у року од пет дана. Уместо тога, прво ме је тужилаштво обавестило да је “ставило предлог” Рапубличком тужилаштву да поднесе тужбе ради поништаја решења поверника. Чак и да је Републичко тужилаштво поднело тужбу, то не би повлачило одлагање извршења решења. Одлагање је, до окончања поступка по тужби, посебном одлуком могао наредити једино суд. Потом је Републичко тужилаштво везано роком који је утвђен Законом о управним споровима, да више и не може бити поднето или не. Неформалне инфомације из Управног суда кажу да тужба до данас није поднета. То значи, имајући у виду да је републичко тужилаштво везано роком који је уврђен Законом о управним споровим, да више и не може бити поднета. То је добро, али није добро то што јавност о томе нема информација и што се ствара привид да су јавности ускраћене информације о хеликоптеру због некаквог “поступка у току”.

*Шта се сад може очекивати?

Једино нормално очекивање било би да тужилаштво поступи по решењу и рекине незаконито поступање које траје већ неколико месеци. А, тражиоци информација ће се, већ ми је најваљено, обратити поверенику са захтевом да приступи администаривном извршењу, односно да Вишем јавном тужилаштву изрекне новчане казне. Искрено се надам да ће тужилаштво предупредити ову, по сопствени углед, непријатну могућност и коначно, поступајући по закону, поступити по решењу.

Извор: Данас, Ј. Диковић




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.478.876 посета
Тренутно на сајту: 306 посетилац(a)