Економско оснаживање Рома кроз поделу неопходних алата за прикупљање секундарних сировина 


Majsko vreme i danas varljivo: Promenljivo oblačno, a u pojedinim delovima zemlje obilnije padavine              Đedović potpisuje memorandum za projekat fabrike solarnih panela              Danas jedni slave Dan pobede nad fašizmom, a drugi - Dan Evrope              Srednjoškolci koji izaberu dualni model će dobijati od države 5.000 dinara mesečno              Crvene mrlje plutaju Limom              Opština Lučani raspisala poziv za predloge kandidata za opštinska priznanja             

 
Економско оснаживање Рома кроз поделу неопходних алата за прикупљање секундарних сировина
Trenutno na sajtu: 299       |       Podeli:
01.03.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Владан Матовић из Чачка деценијама се бави сакупљањем секундарних сировина.
Подела алата Ромима који се баве сакупљањем секударних сировина, фото: РИНА

За овај посао који каже да нимало није лак, коначно је добио опрему која ће му олакшати свакодневицу.
„Бавим се сакупљањем секундарних сировина, одавно и од тога живим, не само ја, већ и моја два унука које издржавам, тако да ми пуно значи опрема која ће ми олакшати овај, ни мало лак посао”, каже Матовић.
Да је донација више него значајна за ромске породице које се најчешће баве овим полсом, потврђује и Милан Радовљевић.
„Углавном се живи од социјалне помоћи, а када имаш овај посао можеш да приуштиш и да одшколујеш децу, али мора да се ради. Не можеш да стекнеш богатство, али можеш да опстанеш”, каже Радосављевић.
Донације допуњују буџет, а приоритет је запошљавање Рома, истиче координатор за ромска питања града Чачка.
„Приоритет ће бити запошљавање Рома до 23 године, а на овом пројекту појавило се 30 породица које су конкурисале, од којих је 15 ромских.

Координатор за ромска питања града Чачка, Мирослав Митровић

„Захвалан сам градској управи која је подржала овај пројекат јер ће донација олакшати животе Рома који се баве овим послом. Неће се обогатити, али ће допунити буџет”, каже Мирослав Митровић, координатор за ромска питања града Чачка.
Он додаје да ће у наредном периоду наставити да раде на економском оснаживању Рома како би омогућили њихово запошљавање, адекватно лечење, а уједно и решавање стамбеног питања.

„Надамо се да ће се и приватни сектор одазвати и омогућити да се занатлије и они који желе да раде оспособе и добију шансу за посао”, додаје Митровић.

Шеф канцеларије немачке хуманитарне организације „ХЕЛП” Краљево Драгомир Спасић истакао је да подела неопходног алата за сакупљање секундарних сировина, гвожђа и обојених метала за циљ има економско оснаживање Рома, а да је корист вишеструка, првенствено смањење сиромаштва.

Алат који је данас подељен сакупљачима секундарних сировина

„Пројекта финансира шведска агенција СИДА, суфинансира град Чачак, а спроводи немачка хуманитарна организација ХЕЛП. Пет година радимо и сарађујемо са ромском популацијом широм Србије што ћемо и наставити до септембра 2020. године”, додаје Спасић.

РИНА

Видео садржај можете преузети са агенције РИНА.




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.716.826 посета
Тренутно на сајту: 300 посетилац(a)