Потоп у ивањичком селу Брусник, водена бујица носи све пред собом: Ванредна ситуација проглашена у пет месних заједница 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Потоп у ивањичком селу Брусник, водена бујица носи све пред собом: Ванредна ситуација проглашена у пет месних заједница
Trenutno na sajtu: 358       |       Podeli:
02.09.2022 | 0 коментар(а)



Ивањица - Још увек се није сабрала штета коју је невреме пре три дана причинило у ивањичком крају, а подголијска села поново су се нашла на удару



и то још силовитијем овај пут. Јака киша почела је да пада јуче око 18 часова и поново направила катастрофу. Излили су се бујучни потоци у селу Брусник, однети су путеви и поплављене куће.

„Ово је катаклизма, све нам је под водом. Бујица нам тече кроз село, може се проћи једино са гуменим чизмама и то је питање, јер је вода дубока. Поплављени су подруми, кафане.. све што се воденој стихији нашло на путу. Ако се падавине наставе оваквим интензитетом плашимо се да ће морати доћи и до евакуације" рекао је за РИНУ Периша Муњић из села Брусник.

Оно што још више отежава ситуацију јесте квар на електро мрежи, па су бројна домаћинства остала без електричне енергије.

„Немамо струје, а губи нам се и сигнал ма мобилним телефонима. Ово је катастрофа, а пада мрак и ситуација постаје све озбиљнија и гора", додао је Периша.

На удару поплаве нашла се и механизација, која је ангажована како би се санирале последице последњег невремена.

„Како ће сад да се чисти, кад су и машине потопљене. Немоћни смо пред овом природном силом", каже Периша.

Штаб за ванредне ситуације општине Ивањица донео је одлуку о проглашењу ванредне одбране од поплава на водама другог реда на делу територије општине Ивањица и то у месним заједницама Придворица, Девићи, Остатија, Брусник и Средња река.

 

Ванредна ситуација је проглашена због обилних падавина које су изазвале бујичне поплаве и нанеле огромну штету на инфраструктурним објектима и пољопривредном земљишту.

„Сви путеви ка тим селима су потпуно непроходни, не може се до људи проћи чак ни теренским возилом. Одсечено од света је на десетине домаћинстава, а једини начин комуникације са мештанима је путем телефона и то ако имају сигнал. Путна инфратсруктура на овом планинском подручју је потпуно уништена, а оно што је додатно отежава ситуацију јесу и покренута клизишта", рекао је Момчило Митровић председник општине Ивањица.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.550.316 посета
Тренутно на сајту: 359 посетилац(a)