Да ли нас трговински ланци поткрадају? 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Да ли нас трговински ланци поткрадају?
Trenutno na sajtu: 452       |       Podeli:
26.06.2017 | 0 коментар(а)



Удружење "Заштита потрошача" тврди да сви трговински ланци мере храну коју пакују у пластичне кутије тако да "закину”

потрошаче за 7 до чак 30 одсто. Током истраживања које је спровело то удружење, проверавана тачност мерења у укупно 68 објекта ланаца Maxi, Темпо, Gomex, Супер Веро, Univerexport, Рода, Идеа и Аман и Арома.

Тајни купци које је удружење послало, у једном ланцу су купили наводно 270 грама ситних колача упакованих у пластичну кутију. Након правилног мерења испоставило се да у кутији има 60 грама мање, односно само 210 грама колача, тврди то удружење и напомиње да је с обзиром да је цена тих колача 1.100 динара по килограму, купац на само једној кутији "закинут” за 66 динара.

Ненад Бумбић из Заштите потрошача, како се наводи у саопштењу удружења, истиче да су сви производи које су купили и у другим трговинским ланцима мерени тако да је купцима наплаћено најмање 20 грама више него што треба.

"Трговци чак дају и упутства потрошачима како да сами изврше мерење тако да погрешно измере већу грамажу чиме се потрошачи излажу штети", навео је Бумбић и указао да, када би купци прво мерили амбалажу, сазнали би да пластичне кутије имају до 43 грама.

Пратећи упутство, купци практично сами себе "поткрадају" за ту тежину.

Бумбић је истакао да потрошачи увек треба да прво ставе празну амбалажу на вагу па да затим притисну дугме са словом Т или натписом Тара - тако вага "нулује" тежину кутије односно показаће да је тежина кутије нула.

"Купци треба да траже и од трговаца да ураде исто пре него што сипају жељену храну у кутију", нагласио је Бумбић.

У удружењу Заштита потрошача наводе да су све трговинске ланце које су проверавани обавестили о резултатима истраживања.

Руководиоци Идеа и Рода ланца су обећали да ће предузети мере како би исправили уочене пропусте.

Са друге стране, Бумбић је навео да су одговорнима у Делезу пре више од шест месеци пренели сазнања о овом и о другим кршењима Закона о заштити потрошача која су уочена у њиховим продавницама, али да тај ланац упркос томе наставља да крши Закон.

Заштита потрошача ће поновити истраживање тачности мерења и поштовања Закона о заштити потрошача на јесен, те да ће, ако се опет испостави да трговински ланци и даље крше закон, поднети пријаве надлежној тржишној инспекцији за шта је предвиђена казна од 300.000 до 2.000.000 динара по прекршају.

 

Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.441.841 посета
Тренутно на сајту: 452 посетилац(a)