Говор душе на преслицама и марамицама 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Говор душе на преслицама и марамицама
Trenutno na sajtu: 488       |       Podeli:
07.11.2022 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Ужички Музеј је поводом 10-годишњице рада свог одељења у Новој Вароши

отворио изложбу преслица и марамица са везеним стиховима „Говор душе“. Аутор изложбе у Дому културе је Дијана Ристовић, етнолог музејски саветник, а сарадник на реализацији изложбе конзерватор Мира Ћуковић.

Етнолози, конзерватори и историчари ужичког Музеја

Изложени експонати настали су крајем 19. и у првој половини 20. века у сеоским срединама Златиборског округа. Поред употребне вредности, ови предмети су, како је отварајући поставку истакла Станојка Миливојевић, историчар музејски саветник – били симболи који носе поруке љубави, поштовања, оданости, пажње.

Умеће народне уметности - из каталога изложбеУмеће народне уметности - из каталога изложбеУмеће народне уметности - из каталога изложбе

Умеће народне уметности - из каталога изложбе

„Љубав брата према сестри, мужа према жени или младића према девојци изражавана је путем даривања преслице. Онај који дарује исказивао је емоције, али и уметничке способности. Сваки изрезбарени мотив (срце, птица, цвет, иницијали ислично) на преслици и извезену нит на марамици често су пратили уздах, осмех или сузе”, рекла је Миливојевић и додала:

„Са друге стране, девојке су везене марамице поклањале младићима и војницима као симбол љубави и верности, које су они носили у џепу, на копорану или испод појаса, мало извучене да би се виделе. На марамица су били извезени стихови са посветом праћени симболичким везом. Слободно можемо рећи да је у вештину израде и орнаментисања преслица и марамица преточен говор народне душе”.

Симболи носе поруке љубави, поштовања, оданости, пажње

У каталогу штампаном за ову прилику наглашено је, поред осталог, да је преслица припадала оним предметима народне уметности коју су користиле само за личну употребу.

Брже, брже, игло моја, док ми драги дође из боја...

Представљала је и алат и украс, али и знак пажње и оданости. Будући да је прерслица често врхунски дар, она је и истакнути објекат уметничке обраде дрвета. Не ретко, представљала је врхунски домет народног дрворезбарства који се на традиционалним основама бавио наш човек, најчешће као самоуки резбар.

Мирис минулих времена, богато наслеђа предака

Археолошка истраживања

Подсећајући на пређени пут у истраживању, прикупљању и презентацији културног наслеђа, Славица Стефановић, директор Народног музеја из Ужица, осврнула се и на предстојеће задатке:

„У жељи да ово наше одељење расте, да се увећава, да 20- годишњи јубилеј дочекамо са још неколико запослених стручњака из различитих области музеологије, очекујемо да ћемо у будућем периоду теритпорију Старог Влаха додатно истражити, рекогносцирати, евидентирати и богато споменичко наслеђе сачувати за будуеће нараштаје”.

Обзиром да нововарошки крај обилује вредним археолошким остацима и праистријским налазиштима регистрованим у његовом ширем ареалу, потрено је вршити даља систематска испитивања и ревитализацију.

 

Златар инфо, Д. Гагричић / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varos izlozba preslice maramice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.447.107 посета
Тренутно на сајту: 489 посетилац(a)