Vučić: Beogradski izbori 2. juna: Za nekoliko dana ime mandatara 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Vučić: Beogradski izbori 2. juna: Za nekoliko dana ime mandatara
Trenutno na sajtu: 392       |       Podeli:
11.03.2024 | 0 коментар(а)



Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, posle sastanka sa liderima vladajućih stranaka u Predsedništvu Srbije,



da će lista "Srbija ne sme da stane" u narednih nekoliko dana dostaviti ime mandatara za sastav nove vlade. video icon
„Kao što znate posle uspešno okončanih izbora 17. decembra u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku održao sam konsultacije sa svim političkim strankama i listama koje su učestvovale i koje su to želele", rekao je Vučić.

Nažalost tri izborne liste od kojih je jedna manjinska nisu želele da učestvuju, dok sam sa svima ostalim obavio konsultacije i u skladu sa tim prihvatio informaciju da lista "Srbija ne sme da stane" ima većinu koja je dovoljna za formiranje skupštinske većine i vlade, te da će mi u narednih nekoliko dana dostaviti ime mandatara za sastav nove vlade, naveo je predsednik.

Vučić je rekao da se Srbija nalazi u ne lakoj političkoj situaciji, pre svega zbog geopolitičkih prilika, zbog onoga što se zbiva na istoku Evrope.

„Zbog, rekao bih, nemoći velikih sila da se probleme reše mirnim putem, i zbog toga Srbija kao zemlja koja je vojno-neutralna i u potpunom je okruženju ili NATO zemalja ili NATO aspiranata, i sa druge strane zemlja koja jedino u Evropi nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, se nalazi pod jasnim i nedvosmislenim pritiskom", rekao je Vučić.

Dodao je da je u takvim uslovima razumljivo da pojedine zemlje i preko svojih predstavnika pokušavaju da utiču i na unutrašnje političke prilike u Srbiji, što ništa nije novo i neobično.

Beogradski izbori biće održani 2. juna

Vučić je izjavio da je predložio da se beogradski izbori održe 2. juna.

„Moja ideja je sledeća, da imamo beogradske izbore 2. juna i ti izbori će biti održani 2. juna, jer su se moji prijatelji sa tom idejom saglasili, a ja ću vam reći zašto. Svi ostali izbori biće održani u skladu sa ustavnim i zakonskim rokovima, jer niko ne želi da podnosi bilo kakve ostavke bilo kome za bilo šta i to je bilo jednoglasno odbijeno od strane svih prisutnih", rekao je Vučić.

On je naveo da će te izbore raspisati Ana Brnabić, kao izabrana predsednica skupštine, 3. aprila, da bi bio maksimalan rok 60 dana.

„Moram da kažem da nikakvog stranog pritiska nije bilo. Naprotiv, Ana Brnabić je obavila razgovore sa predstavnicima Kvinte. Ja sam obavio razgovor sa prijateljima našim sa Istoka. Naši prijatelji sa Istoka nikada nisu imali nikakav problem. Uvek poštuju srpsku demokratiju i ukazuju veliki respekt. I zahvalan sam im na tome. Ana je imala zadatak da razgovara sa ljudima iz Kvinte. Niko iz Kvinte nije želeo da podrži bilo kakav bojkot, niti bilo šta. Ni sa kakvim problemom se po tom pitanju nismo suočavali", naveo je Vučić.

Kako je rekao, održavanje beogradskih izbora 2. juna bila je njegova želja.

„Ovde se postavljam kao predsednik Republike, kao neko ko dobro zna koliko problema ćemo da imamo. Kao neko ko je predsednik Republike, a ne samo član SNS-a. Smatram da je za zemlju najbolje da pokušamo da umirimo strasti, ma kako bili besmisleni razlozi (opozicije), od toga da idu na praznik, na odmore. Pošto su oni bogati, a sirotinja valjda ne može da ide", dodao je Vučić.

Vučić je kazao da treba da imamo izbore za koje će svi na kraju reći - da, to je taj rezultat.

„Rekao sam svojim prijateljima iz stranke čiji sam član, bolje je da ponekad izgubite izbore, nego da nečasno formiramo vlast i da dobijemo izbore. Nemojte da radimo ono što su oni uradili, nemojte da budemo Dragan Đilas koji je bio na vlasti pa je primoravao socijaliste da pogaze svoju reč, a i oni pogazili svoju reč i prevarili ljude", rekao je Vučić.

Pozvao je MUP da veoma restriktivno tumače zakon o promeni prebivališta, posebno prilikom promene prebivališta, odnosno dobijanja prebivališta na teritoriji grada Beograda do datuma zaključenja izbornog spiska.

„Ovo je moj pokušaj, nikoga nikada nisam pozivao ili terao da razgovaram sa nekim jer oni za razgovor nisu spremni i znam ja da je ovo možda moja greška. Ana je rekla - to je bacanje bisera pred svinje. Ja mislim da je potrebno da pokušamo da ko god da pobedi, posle toga imamo punu stabilnost, da obavimo sve druge lokalne izbore na način na koji je to potrebno u skladu sa ustavom i zakonom i da završimo sve priče", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je veoma važno da se poštuju preporuke ODIHR-a i o obuci i broju birača na jednom biračkom mestu.

Pred budućom Vladom puno posla, zato pokušati da se formira pre 1. aprila

Predsednik Srbije rekao je da je pred Skupštinom Srbije i vladom koja će u narednom periodu biti formirana puno obaveza i posla i pozvao buduću predsednicu Skupštine Anu Brnabić da da sve od sebe kako bi važne odluke o funkcionisanju parlamenta, buduće izvršne vlasti i organizaciji izbora mogle da budu donete na vreme i kako bi pokušali da nova vlada bude formirana pre prvog aprila.

„Mi moramo da negujemo svoju demokratiju, da verujemo u svoje kapacitete, da gradimo Srbiju. Mnogo posla imamo i moramo da pokušamo pre 1. aprila da izađemo u sa novom vladom, jer nas čeka i Ekspo i mnogo obaveza", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da niko ne želi da sluša kampanju o lokalnim izborima koja će trajati tri meseca i kada su lokalni izbori u pitanju, ljude ona zanima samo poslednjih petnaestak dana, i pozvao buduću predsednicu Skupštine Srbije Anu Brnabić da do tada naporno radi kako bi važne odluke o funkcionisanju parlamenta, buduće izvršne vlasti i organizaciji izbora mogle da budu donete na vreme.

„Ja sam ponosan na stranku kojoj pripadam, a koja je prihvatila nešto što mislim da je razumno, što mislim da je lekovito za naše društvo. Jer posle ovoga dobili su i ono što su tražili, kao u fontani želja", rekao je Vučić i ocenio da su predstavnici opozicionih partija dobili sve šta su tražili u svojim zahtevima.

Predsednik je istakao da će, ukoliko SNS izgubi na lokalnim izborima, čestitati pobedu onima koji osvoje više glasova, ali da će dati sve od sebe da pomogne ljudima u čiju snagu, rad i energiju veruje.

Lokalni izbori treba da se održe u više od 40 gradova i opština

GZS/Tanjug




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.316.574 посета
Тренутно на сајту: 393 посетилац(a)