Državna sekretarka u MZŽS Sara Pavkov obišla Ratajsku reku i razgovarala sa građanima 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Državna sekretarka u MZŽS Sara Pavkov obišla Ratajsku reku i razgovarala sa građanima
Trenutno na sajtu: 456       |       Podeli:
20.06.2023 | 0 коментар(а)



Prijepolje – Povodom dve peticije koje su dostavljene Ministarstvu zaštite životne sredine, a kojima



se traži donošenje naredbe za trajno ograničenje i obustavu korišćenja voda na slivnom području Ratajske reke, državna sekretarka MZŽS Sara Pavkov obišla je opštinu Prijepolje i Ratajsku reku.

„Predmetni lokalitet nije zaštićeno područje za koje je sproveden ili pokrenut postupak zaštite, niti je lokalitet u prostornom obuhvatu ekološke mreže. Iako Ministarstvu nije podnet zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, niti imamo podatke o uticaju MHE na predmetno područje, samim tim nema ni osnova za trajno ograničenje korišćenja voda, ali smo danas ovde jer slušamo zahteve građana, ljubitelja i poznavalaca prirode”, naglasila je državna sekretarka Sara Pavkov.

Foto: PP Media

Na teritoriji opštine Prijepolje nalazi se četiri zaštićena područja, koja obuhvataju 19.500 hektara, a ove godine izdvojena su do sada najveća sredstva za upravljanje ovim zaštićenim područjima, skoro 10 miliona dinara. Cilj Vlade Srbije i Ministarstva je da do kraja ove godine poveća površinu Republike Srbije pod zaštitom za skoro 100 hiljada hektara, što je dodatnih jedan odsto od ukupne teritorije. Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode iz 2021. godine, zabranjena je gradnja bilo kog tipa MHE u zaštićenim područjima.

Foto: PP Media

„Saradnja sa lokalnom zajednicom i nevladinim organizacijama značajna je zbog detaljnijeg razumevanja lokalnih izazova, čija rešenja prenosimo u strateške dokumente i adekvatno sprovodimo unapređenje regulative. Današnji dan potvrđuje značaj saradnje MZŽS i lokalne zajednice, jer svaka jedinica lokalne samouprave trenutno sprovodi bar jedan zeleni projekat, a svima nam je isti cilj – zaštita životne sredine”, rekla je Sara Pavkov.

S obzirom na prisustvo strogo zaštićenih vrsta, Zavod za zaštitu prirode Srbije obaviće preliminarna istraživanja i valorizaciju ovog prostora, istakla je direktorka Zavoda Marina Šibalić.

 

GZS / PP Media




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prijepolje ratajska reka sara pavkov obilazak razgovor gradjani mzzs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.421.714 посета
Тренутно на сајту: 457 посетилац(a)