Škola kojoj su učenici na ponos, a ona je ponos Čačka 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Škola kojoj su učenici na ponos, a ona je ponos Čačka
Trenutno na sajtu: 349       |       Podeli:
09.06.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Povodom svečanog obeležavanja Dana OŠ „Ratko Mitrović” direktor ove obrazovne ustanove Đuro Ceranić istakao je da se

u današnjim teškim vremenima, u kojima se prosveta nalazi, oni na najodgovorniji i najbolji mogući način suočavaju sa izazovima, što se najbolje vidi kroz dečije osmene i njihove rezultate.

Direktor OŠ „Ratko Mitrović” Đuro Ceranić  - Foto: Jovan Nikolić

„Naša ženska odbojkaška ekipa osvojila je sedmo mesto i plasman na završno takmičenje, Andrijana Vukajlović plasman na republičko takmičenje iz istorije, Nastasija Ivanković naš đak generacije takođe, Lazar Simović plasman na republičko takmičenje iz šaha kao i Uroš Popović. Emilija Vujović i Sofija Nastić republičko takmičenje iz fizike, pored njih i mnogi drugi sa plasmanima na okružna i opštinska takmičenja. Pre neki dan, postavili smo bilbord, kao prva škola u Čačku na kojem se nalaze slike naših đaka nosioca Vukove diplome koji treba da budu primer, prvenstveno ostaloj deci koja treba tek da dođu na tu poziciju, da vide šta su prave vrednosti i ko treba da im bude uzor”, istako je Ceranić.

Danas je u holu škole postavljena postavka koja će biti stalna, monografija škole. Prema rečima direktora u planu je da sledeće godine se postavi spomen ploča pored česme gde je nekada bila stara škola.

Juca Bojović je prigodnom besedom najavila otvaranje stalne postavke.

„Često u životu kažemo da nam je život kao film, događaji, ljudi, susreti, smenjuju se kao na filmskoj traci, stvarajući neverovatne obrte koji daleko nadmašuju i najmaštovitiji film. Zato smo i mi poželeli da ispričamo više slikom ali i rečju jednu dugu i zanimljivu priču o školi ’Ratko Mitrović’. Priču protkanu ljudima, decom, događajima, kako se od male školice u Beljini krenulo, kako je sagrađena moderna škola među čijim zidovima su se odvijali životi svih nas danas i nadamo se decenijama ispred nas, zar nije za film”, kazala je Bojović.

 

Monografija škole - Foto: Jovan Nikolić

Ona je istakla da je želja svih bila da kroz ovaj film na zidovima škole podsetime učenike i nastavnike odakle su krenuli.

„Ali, želja nam je da se i oni stariji koji su činili život škole, stvarali ovaj film, vrate u prošlost i podsete se dragih ljudi. Želja nam je da pomenemo dugogodišnjeg direktora ove škole koji je od njenih početaka gradio sve što danas ovu školu čini prepoznatljivom. Siniša Azanjac, mudar i pravedan, posvećen školi i ljudima. Znali smo to i mi i zaposleni i učenici, ali i čitav grad. Zahvalio se i obradovao na pozivu da danas bude sa nama, ali je iz opravdanih razloga danas odsutan. Podelićemo sa njim u narednim danima svoje utiske, slike, snimke i priče sa ove svečanosti”, zaključila je Bojović.

Izložbu je otvorio pomoćnik gradonačelnika Miroslav Petković.

Za dramski deo programa zaslužna su deca i kolektiv škole, a pre svega Marija Miljuš i Živka Bojović, za scenografiju prof. Svetlana Gavrilović, muzički deo prof. Darko Jokić i tehniku prof. Vladan Poledica.

„Učenici petog, šestog i sedmog razreda izvodili su predstavu `Mali Princ` i suština je bila da se prikaže odnos između dece i odraslih i teme kao što su ljubav i prijateljstvo. Pripremani su od strane nastavnica srpskog jezika i književnosti Živke Bojović i mene. Dosta smo vežbali, probe skoro svaki dan. Deca su se baš potrudila da dobro uvežbaju tekst i ja sam lično baš zadovoljna”, kazala je Miljuš.

Dramski deo pripremile su nastavnice srpskog jezika Marija Miljuš i Živka Bojović

Najzahtevniju ulogu sa najviše teksta imao je učenik petog razreda Jakov Markinković koji je oduševio sve prisutne svojim glumačkim umećem.

Ni mizička sekcija nije izostala na današnjoj svečanosti

Država u školu Ratko Mitrović uložila ogromna sredstva

U školskoj 2019/2020. izvršena je potpuna rekonstrukcija i sanacija zgrade i svih instalacija u matičnoj školi, kao i uređenje školskog dvorišta sa savremenim sportskim terenima i parkingom. Škola se može podičiti savremeno opremljenim učionicama sa računarima, internet konekcijom i televizorima, funkcionalnom fiskulturnom salom, bibliotekom, atrijumom, savremenom kotlarnicom na pelet, a predviđeno je i uređenje đačke kuhinje po hasap sistemu. U školi postoji i zubna ambulanta. Velika saradnja ostvaruje se i sa svakodnevno prisutnim školskim policajcem.

Pored uređenja matične škole intezivno se ulaže i u obezbeđivanje što kvalitetnijih uslova za realizaciju nastave i u izdvojenim odeljenjima.
„Za ove radove ukupno je izdvojeno 170 miliona dinara. Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, uložila je 160 miliona, dok je Čačak za ovu namenu opredelio 10 miliona dinara za projektno-tehničku dokumantaciju, opremanje kabineta i parterno uređenje”, rekao je za GZS gradonočelnik grada Čačka Milun Todorović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović obilazio je radove za vreme rekonstrukcije škole 

Inače, daleke 1910. godine, meštani sela Jezdine i Pridvorice odlučili su da grade školu u kojoj bi se školovala njihova deca. Gradnja, po odluci Školskog odbora, započinje u rano proleće 1911. godine na imanju Dragića Mitrovića. Septembra iste godine započela je sa radom škola u novoizgrađenoj zgradi u kojoj su radila dva učitelja, Miloš Popović i Simka Dorondić. Škola je imala 52 učenika raspoređena u četiri razreda.

Izbijanjem Prvog svetskog rata škola prestaje sa radom, a prema sačuvanim dokumentima nastava je obnovljena 1919. godine.

U vreme Drugog svetskog rata škola je pretvorena u bolnicu, a nastava se povremeno organizuje po privatnim kućama.

U prvim posleratnim godinama povećava se broj dece, počinje izgradnja preduzeća „Sloboda”, niče novo naselje u blizini fabrike, pa škola radi u teškim uslovima bez dovoljno prostora. Godine 1969. Osnovna škola „Jezdina” menja naziv u OŠ „Ratko Mitrović”, a nastava započinje u novoizgrađenom objektu sa dvadeset jednim odeljenjem.

Škola danas ima oko 500 učenika, raspoređenih u 26 odeljenja.

Pored zgrade matične škole nastava se realizuje i u izdvojenim odeljenjima u Pakovraću, Parmencu i donedavno i u Ovčar Banji.

U školi funkcioniše i program celodnevne nastave za učenike mlađih razreda.

Opširnije večeras u Dnevniku zapadne Srbije koji se emituje od 21.00 čas na Moja TV i to na 653 ili 244 kanalu kablovskog operatera Supernova, kao i na 450 kanalu SBB operatere. Takođe, u istom terminu DZS se emituje i na televiziji Telemark i TV GM.

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VESTI ÄŒAÄŒAK ÄŒAÄŒAK VESTI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.465.343 посета
Тренутно на сајту: 350 посетилац(a)