Отворен 60. Сабор у Гучи: Загрмеле трубе у Драгачеву 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Отворен 60. Сабор у Гучи: Загрмеле трубе у Драгачеву
Trenutno na sajtu: 456       |       Podeli:
13.08.2021 | 0 коментар(а)



Лучани - Након годину дана паузе загрмеле су трубе у Гучи и још једном се показало да оне нигде



не звуче као у Драгачеву. Јубиларна 60. по реду смотра лимених инструмената окупила је најбоље оркетре из читаве Србије, који ће се борити за престижну Златну трубу. Саброску заставу ове године подигао је домаћин председник Матице српске, Драган Станић.

„Кад слушате наше виртозе, дешава се нешто несвакидашње и празнично. Музика престаје да буде само то, него се издиже до чудесних висина. Оно што је аутентично јесте да може да се појави само на овом месту. Баш због тога труба треба да буде очувема као културно нематеријално добро читавог света. Гуча је не само национални, већ и светски феномен. Сабор трубача је одавно престао да буде само локална светковина, за ових шест деценија постала је истински и суштински важна за наш народ’, изјавио је Драган Станић.

Музички уредник 60. Сабора трубача ове године је истакнути трубач Дејан Петровић.

„Велика ми је част, али и обавеза према оцу и деди од којих сам све научио. Ушао сам у ово причу чистог срца како га вратили на оне старе стазе. Ово је Гуча, ово је Србија", изјавио је Петровић.

Колико је труба недостајала Србима показује и пуна Гуча, без обзира на све строге епидемијске мере које су прописане. Пуно срце је и трубачима који увек наглашавају да је ова драгачевска варошица њихова друга кућа.

„Само овде свирамо пуним срцем и читавом душом. Година без Сабора била је празна и болна. Жељно смо ишчекивали овај август, припремали смо се месецима за такмичење јер појавити се на великој позорници је велика част за све нас, али и одговорност", рекао је трубач Бојан Ристић.

Сабор трубача у Гучи траје до недеље, 13. августа, када је предвиђено главно такмичење на ком ће лимене инструменте укрстити 16 оркестара.

Председник Саборског одбора, Миливоје Доловић, пожелео је добродошлицу свим саборашима.

„Дуга традиција је иза нас. Сабор је део свих нас и у нашим срцима. Могу да кажем само - добро дошли, добрима дошли", рекао је Доловић.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


сабор гуца труба

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.498.152 посета
Тренутно на сајту: 456 посетилац(a)