Наујдаљенија школа на Пештеру прославила Видовдан 


Danas promenljivo oblačno i vetrovito              Vučić: Hoće da ukinu Republiku Srpsku i naplate ratnu odštetu              Počinje pozorišni festival Kustendorf              Nedelja u Bajinoj Bašti rezervisana za besplatne preventivne preglede              Uključen crveni meteoalarm, košava će duvati brzinom većom od 100 kilometara na čas              Najveća barutana na Balkanu slavi 75. rođendan              U nedelju se nastavlja akcija preventivnih pregleda u čačanskom Domu zdravlja              Vlada i prosvetari dogovorili da se u što kraćem roku izmeni Krivični zakon              Čačak privremeno rešio problem odlaganja smeća             

 
Наујдаљенија школа на Пештеру прославила Видовдан
Trenutno na sajtu: 324       |       Podeli:
28.06.2022 | 0 коментар(а)



Сјеница - Основна школа „Свети Сава” у сјеничком селу Баре, већ је обележила Видовдан на један посебан начин.



Они су основали друштво „Видовдан”, које ће се бавити културом, спортом и чувањем традиција. Ову школу похађају и српска и бошњачка деца.

„Деца су одлична. Добри су људи, одговорни, иду редовно у школу, добри су спортисти, добри радници. Просек је врло добар, одличан. Добра ствар је да и када оду у средњу школу нас не обрукају. Буду исти такви ако не и бољи”, каже директор школе, Милан Бабић.

Ову сеоску школу похађа 65 ученика, а најудаљенији ученик мора често да препешачи и по петнаестак километара.

„Имам сина овде у школи. Зими је тешко, падају велики снегови. Деца пешаче, до пута и превоза, неких пет километара. Ја кад сам ишао, пешачио сам у оба правца, по петнаест километара”, каже један од мештана најхладнијег дела Србије.

А у ову школу некада је ишао и Миљан Конатар, човек који је део свог иметка поделио са мештанима, у свом селу саградио цркву, а и данас је, велики приложник, тек основаног друштва „Видовдан”.

„Ова деца су нам гарант опстанка овде на сјеничким Барама. Ми имамо овде петнаест села. Овде је некада, а то није било тако давно, ја сам 1975. годиште, било преко 200 ђака. Данас смо на 60. Али опстајемо”, каже Конатар.

Иначе, „српски Сибир”, како још називају пештерски крај последњих година доживео је готово препород. Рађено је на путној инфраструктури, побољшана је електро мрежа, а како ствари стоје, у овај део Србије стићиће и нова улагања.

 

ГЗС




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PESTER SJENICA SRPSKI SIBIR SKOLA BARE MILJAN KONATAR

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.491.523 посета
Тренутно на сајту: 324 посетилац(a)