Чувена клацкалица без грешке ради 20 година, а мајстор Мићо до сада није примио ниједну рекламацију 


Danas promenljivo oblačno i vetrovito              Vučić: Hoće da ukinu Republiku Srpsku i naplate ratnu odštetu              Počinje pozorišni festival Kustendorf              Nedelja u Bajinoj Bašti rezervisana za besplatne preventivne preglede             

 
Чувена клацкалица без грешке ради 20 година, а мајстор Мићо до сада није примио ниједну рекламацију
Trenutno na sajtu: 388       |       Podeli:
01.04.2021 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац – Одувек је у народу било врсних мајстора који оно што оком виде, то са својих



десет прстију и направе, преноси РИНА.
Један од таквих је и Мићо Дамљановић из села Теочин код Горњег Милановца који већ деценијама прави водене пумпе у народу познате као клацкалице и које раде без икаквог горива, а за овај механизам потребан је само извор са водом.

"Пумпа коју сам монтирао пре 20 година и данас ради беспрекорно, тренутно избацује четири литра у минути на висинску разлику 117 метара. Са добром акумулацијом могу се снадбети четири домаћинства. Процес њиховог монтирања је поприлично једноставан, а потребне су само одводне и доводне цеви, које раде без икаквог струјног прикључка", казао је за РИНУ, мајстор Мићо.

Фото: РИНА

Конструкор је овај патент сам направио у својој радионици и успео воду да доведе до бројних домаћинства и мештана који живе у најнеприступачнијим планинским пределима.

"Пумпе се разликују само по капацитету воде коју може да избаци до потрошача, рецимо ако има доток воде 250 литара у минути она може избацити око 50 литара на висинску разлику преко 250 метара на даљину негде око 6 километара", рекао је Дамљановић.

Мићо је по занимању грађевински бравар и целог живота радио је у струци. Није желео да мења посао који воли, већ је своју радионицу поред куће направио по својој жељи и замисли, и како каже сам креирао машине које су му неопходне.

"Машине које имам сам набаљао расходоване, нефункционалне купујући на лицитацијама, затим сам их враћао у живот правећи делове за њих који су неопходни за рад и пралагодио намени. Данас правим јединствене пумпе за воду за које је потребно око седам дана даноноћног рада“, каже Мићо.

Од када је почео да се бави прављењем водених пумпи до данас, овај мајстор из села Теочин није имао ни једну рекламацију и поручује да са радом може стати само из једног разлога - ако нестане воде на извору.

 

 

 

 

 

РИНА / ГЗС




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


MILOVN GORNJI MILANOVAC PUMPA VODA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.238.497 посета
Тренутно на сајту: 388 посетилац(a)